Waterschap Regge en Dinkel


ondertekening intentieverklaring beheer stedelijk water

Tubbergen en Regge en Dinkel ondertekening intentieverklaring beheer stedelijk water

Donderdag 22 november ondertekenen de gemeente Tubbergen en het waterschap Regge en Dinkel de intentieverklaring voor de overdracht van beheer en onderhoud van stedelijk water in de gemeente. Daarmee wordt de intentie uitgesproken tot het maken van nadere afspraken over de overdracht van het beheer en onderhoud van het stedelijk watersysteem aan het waterschap.

Het gaat dan om de overdracht van waterlopen en vijvers in de gemeente Tubbergen. De waterlopen en vijvers die hiervoor in aanmerking komen moeten een regulerende functie hebben binnen het watersysteem en zijn aangesloten op het bekensysteem. Ook mogen deze waterlopen en vijvers nog niet op de legger van het waterschap staan.

Eerder werd met de gemeente Haaksbergen al een dergelijke overeenkomst getekend. Het waterschap wil in de komende jaren ook met andere gemeenten om de tafel over overname van het stedelijk waterbeheer.

Verantwoordelijkheid bij één partij
Het waterschap heeft in de afgelopen decennia veel tijd, geld en aandacht besteed aan het watersysteem in het buitengebied. De gemeente deed hetzelfde voor het watersysteem in het stedelijk gebied. Het oppervlaktewatersysteem kent echter geen grenzen binnen het stroomgebied: het water stroomt van hoog naar laag van het buitengebied door het stedelijk gebied of andersom. Het is effectiever en efficiënter het beheer van het watersysteem (ontwatering, afwatering en berging) in buitengebied en stedelijk gebied onder de verantwoordelijkheid van één partij te brengen. Doel is een veerkrachtig stedelijk watersysteem, dat deel uitmaakt van het totale watersysteem en is afgestemd op de lokale omstandigheden en voorwaarden. De ondertekening van deze intentieverklaring is een krachtige stimulans voor de betekenis van het stedelijk waterbeheer binnen het totale regionale waterbeheer!

Met de ondertekening van de intentieverklaring wordt de aftrap gegeven voor het project "overdracht stedelijk waterbeheer". In het vervolgtraject wordt een nadere inventarisatie van de waterlopen opgesteld, waarna vervolgens beheersovereenkomsten worden gesloten tussen de gemeente en het waterschap.

Een legger is een kaart waarop alle beken, rivieren en vijvers staan die beheerd worden door het waterschap