Partij van de Arbeid

Uruzgan-debat in Utrecht

20-11-2007 11:24

Op maandag 19 november organiseerde het Internationaal Secretariaat van de PvdA een debat over de Nederlandse missie in Uruzgan. Het debat diende als afsluiting van een reeks debatten over dit onderwerp, waartoe het PvdA-congres op 6 oktober had opgeroepen.

Het debat werd bijgewoond door ongeveer 100 personen en stond in het teken van informatie-uitwisseling en debat. Om een goed beeld te krijgen van de huidge stand van zaken in Uruzgan, was er een aantal experts uitgenodigd om vanuit verschillende hoeken hun licht te laten schijnen over de missie: Generaal Van Loon (oud NAVO-opperbevelhebber in Zuid-Afghanistan), Willem van de Put (directeur Healthnet TPO) en Dorothea Hilhorst (Docent Disaster Studies Universiteit Wageningen).

Namens de PvdA waren Bert Koenders (minister van Ontwikkelingssamenwerking), Martijn van Dam (woordvoerder Buitenland Tweede-Kamerfractie) en Angelien Eijsink (woordvoerder Defensie Tweede-Kamerfractie) aanwezig. Het debat stond onder leiding van de journaliste Linda Polman.

In het debat kwamen veel verschillende vragen aan de orde: hoe staat het met de wederopbouw? Wat is de invloed van Nederlandse militairen op het werk van de ontwikkelingsorganisaties? Wat gebeurt er als Nederland zich terugtrekt uit Uruzgan? En wat betekent internationale solidariteit in het licht van de missie in Uruzgan?

Gedurende de avond ontstond er een pittig debat waarin zowel voor- als tegenstanders voor verlenging aan het woord kwamen.

Met de inbreng van de diverse debatten zullen de PvdA bewindspersonen en de Tweede Kamerfractie zich nu beraden op hun standpunt over het al dan niet verlengen van de missie in Uruzgan. Alle opties liggen daarin nog open. Eind november wordt de brief met het kabinetsstandpunt over de missie verwacht, waarop het Kamerdebat plaatsvinden.

Meepraten over wel of niet verlengen? Ga naar onze forumdiscussie over de missie in Afganistan >