Milieudienst Rijnmond

Gezamenlijke aanpak IPPC richtlijn werkt

20.11.2007
Yolanda Maas, 010 246 8237

De gezamenlijke aanpak van de DCMR Milieudienst Rijnmond, het ministerie van Rijkswaterstaat én het bedrijfsleven voor het uitvoeren van de IPPC richtlijn (Integrated prevention pollution control) heeft gewerkt. Dat is de belangrijkste conclusie van de afsluitingsbijeenkomst die de DCMR en Rijkswaterstaat organiseerden op 31 oktober 2007, de einddatum voor de uitvoering van de IPPC richtlijn. De meeste bedrijven in het Rijnmondgebied werken momenteel met de best beschikbare technieken. Zo blijft de belasting op het milieu zo beperkt mogelijk.

Gezamenlijke aanpak

Volgens de IPPC richtlijn uit 1996 moeten industriële bedrijven toetsen of zij volgens de best beschikbare technieken werken. Naast het vroegtijdig informeren van de industrie over deze regelgeving ontwikkelden de DCMR en Rijkswaterstaat een checklist, waarmee bedrijven konden nagaan of zij voldoen aan de eisen van de Best Beschikbare Technieken. Inmiddels heeft 95% van de ruim 125 IPPC bedrijven in het Rijnmondgebied de zogenaamde BBT toets uitgevoerd volgens de checklist. In een klein aantal gevallen moeten maatregelen worden genomen om aan BBT te voldoen.

IPPC is hot

De hoge opkomst van de bijeenkomst getuigt van de grote belangstelling voor de IPPC richtlijn. Naast IPPC coördinatoren uit het bedrijfsleven woonden ambtenaren van het ministerie van VROM, de VROM-inspectie, de inspectie van Verkeer en Waterstaat en de provincies Zuid-Holland en Zeeland de presentaties bij. Werknemers van de DCMR, Rijkswaterstaat en een IPPC bedrijf vertelden hoe het proces is verlopen en wat de nodige vervolgstappen zijn. VROM informeerde de aanwezigen over de herziening van de IPPC richtlijn die recent is gestart.