LEI

Actieonderzoek voor Duurzame Gebiedsontwikkeling

20 nov 2007
Onderdeel: LEI

De belangstelling voor actieonderzoek bij onderzoekers van Wageningen UR is groot. Dit bleek op 4 oktober 2007 bij de startbijeenkomst van de Community of Practice Actieonderzoek voor Duurzame Gebiedsontwikkeling. Ruim 40 onderzoekers van Wageningen UR hebben deelgenomen aan de presentatie van dit initiatief.

Duurzame gebiedsontwikkeling overal ter wereld is onlosmakelijk verbonden met het ontwikkelen van kennis over specifieke gebieden. Het gaat om kennis over belanghebbenden bij een specifiek gebied, hun perspectieven, belangen, waarden en macht en de onderhandelings- en besluitvormingsprocessen waar zij aan deelnemen. Het gaat ook over een grote verscheidenheid aan kennisdragers: boeren, burgers, maatschappelijke en private organisaties, gebiedsbeheerders, beleidsmakers, onderzoekers, etc.. Al deze actoren hebben kennis over de ontwikkelingsmogelijkheden van hun gebied die zij op allerlei manieren inzetten en gebruiken.

In de periode september 2007 tot oktober 2008 worden vijf bijeenkomsten georganiseerd. De themaâs zijn: meerwaarden en valkuilen, leerprocessen, nieuwe rollen, kwaliteit van kennis en onderzoek en kan technische onderzoek ook actieonderzoek zijn.

Aansturing en coördinatie vinden plaats vanuit een kernteam dat is samengesteld uit onderzoekers werkzaam binnen de Social Sciences Group (SSG) en Environmental Sciences Group (ESG) van Wageningen UR. Een klankbordgroep waakt over de wetenschappelijke kwaliteit en de aansluiting met andere betrokkenen bij de praktijk van gebiedsontwikkeling en het beleid. Het is de ambitie dat de Community of Practice onderdeel zal gaan vormen van een nog op te richten Wageningen Centrum voor Gebiedskunde.

Contact
Jolanda van den Berg
jolanda.vandenberg@wur.nl