Hoogwaardige nieuwbouw kantoren niet aan te slepen

20/11/2007 12:00



Neprom



Persbericht
Voorburg, 19 november 2007

Hoogwaardige nieuwbouw kantoren niet aan te slepen
Structurele leegstand kantoren problematisch

Er dreigt een ernstig tekort aan hoogwaardige nieuwbouwkantoren, zo blijkt uit het onderzoek NIEUW Commercieel Vastgoed 2007. Dit onderzoek, dat jaarlijks door NEPROM en PropertyNL wordt uitgevoerd, geeft inzicht in de nieuwbouw van kantoren en winkels in Nederland. NIEUW Commercieel Vastgoed wordt op 20 november gepresenteerd.

In de kantorenmarkt is dit jaar de productie opnieuw fors toegenomen. Hoewel de opleveringen nog achter blijven als gevolg van de magere jaren in 2002 en 2003, is het aantal in aanbouwzijnde meters aanzienlijk toegenomen. Op 1-1-2007 was circa 1,4 miljoen vierkante meter kantoorruimte in aanbouw. Op 1-1-2006 was dit nog 0,9 miljoen vierkante meter. Het aantal verleende bouwvergunningen is als gevolg van de groeiende economie bijna verdubbeld (van 357.000 m2 op 1-1-2006 naar 687.000 m2 op 1-1-2007). Hierdoor komt het aantal verleende vergunningen weer op het niveau van het midden van de jaren negentig te liggen.

Amper leegstand nieuwbouw
De zeer grote productie van nieuwe kantoren wordt makkelijk door de markt opgenomen. Cijfers van DTZ en NEPROM laten zien dat er zeer weinig leegstand is in de nieuwbouw. Dat is ook te verklaren doordat steeds minder op risico wordt gebouwd, waardoor veel gebruikers al bekend zijn voor de start van de bouw, wat het risico op leegstand natuurlijk zeer verkleind. Dit in tegenstelling tot de jaren aan het begin van dit millennium toen bouwen op risico nog gemeengoed was. Dat neemt niet weg dat kwalitatief hoogwaardige nieuwbouw zogenoemd 'niet is aan te slepen'. Het aantrekken van de markt is ook terug te zien in de daling van het meerjarig aanbod en daling van de leegstand in zowel de bestaande bouw als de nieuwbouw.

Structurele leegstand blijft hoog
De structurele leegstand van oude kantoren blijft toenemen en is problematisch. Het aantal kantoren dat langer dan drie jaar leegstaat omvat onderhand alleen in de vier grote steden al bijna 900.000 m2. Structurele leegstand is het aanbod aan kantoorruimte dat al drie jaar in aanbod is en ook daadwerkelijk leegstaat. Blijkbaar is ondanks het feit dat er aan de vraag naar nieuwbouw bijna niet meer kan worden voldaan, niet de behoefte aan het huren van een verouderd bestaand kantorengebouw. Hiermee lijkt daadwerkelijk een andere situatie te ontstaan dan in de jaren negentig het geval was. Toen verdween de structurele leegstand door een sterke economische groei als sneeuw voor de zon. Het feit dat ondanks onze groeiende economie de structurele leegstand wederom fors is opgelopen maakt duidelijk dat er iets moet gebeuren. In de cijfers van de NEPROM-leden is af te lezen dat, hoewel langzaam, het aantal renovatieprojecten toeneemt. De markt pakt dit dus al voorzichtig op en dat is een positief signaal.

Sterke stijging productie Randstad
De planvoorraad concentreert zich nog altijd vooral in de Randstad, en dan vooral in Amsterdam en Schiphol. De Noordvleugel scoort erg hoog qua nieuwbouwplannen. Het afgelopen jaar is het aantal meters dat in de regio Amsterdam in aanbouw is genomen bijna verdriedubbeld van 112.000 m2 op 1-1-2006 tot 317.000 m2 op 1-1-2007. De regio Rotterdam concurreert qua productie als enige met Amsterdam. Hier is het metrage in aanbouw verdubbeld naar 347.000 m2. Er is in Rotterdam dus meer kantoorruimte in aanbouw dan in Amsterdam, maar de stijging is een stuk minder hard. In Rotterdam gaat het om enkele grote kantoorgebouwen die voor dit hoge metrage zorgen. De regio's Utrecht en Den Haag laten een gelijkblijvende of licht stijgende productie zien en schommelen allebei zo rond de 150.000 m2 in aanbouw.

Digitale zoekmachine
Nieuw dit jaar is dat alle projecten uit het boek digitaal zijn op te zoeken. Op internet is na de presentatie van het boek de digitale zoekmachine NIEUW Commercieel Vastgoed terug te vinden. Daarin is eenvoudig op diverse parameters naar projecten te zoeken, zoals op postcode, metrage, status van de ontwikkeling en betrokken partijen. De resultaten zijn ook te presenteren op een kaart van Google Maps. Het op deze manier ter beschikking stellen draagt volgens de NEPROM en PropertyNL sterk bij aan het verder transparant maken van de markt voor commercieel vastgoed. Dit instrument geeft een helder en handig overzicht van alle geplande, in aanbouw en opgeleverde kantoor- en winkelprojecten. De NEPROM en PropertyNL presenteren dit jaar ook de Nieuwe Winkel- en de Nieuwe Kantorenkaart van Nederland. Alle plannen uit het boek NIEUW Commercieel Vastgoed 2007 zijn op een kaart van Nederland ingetekend.

De zoekmachine is vanaf 20 november via www.neprom.nl te benaderen. Via de site van de NEPROM is ook de publicatie NIEUW Commercieel Vastgoed 2007 te bestellen, evenals de winkel- en kantorenkaarten.





http://www.neprom.nl