Gemeente Winterswijk


Winterswijkse warenmarkt blijft hoog gewaardeerd


19 november 2007

Winterswijk - De markt van Winterswijk krijgt met een 7,9 een hoog rapportcijfer. Bezoekers vinden de markt schoon, gezellig, veilig en goed bereikbaar. Ook is men tevreden over het productaanbod. Wel zouden er een openbaar toilet en betere stallingsmogelijkheden voor fietsers moeten komen.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een klantenonderzoek op de warenmarkt. Onderzoeksbureau I&O Research voerde het onderzoek uit onder bezoekers van de Winterswijkse warenmarkt op een zaterdag in september. Dit gebeurde in opdracht van de gemeente Winterswijk en de Marktvereniging Winterswijk

Onderzoek
Het doel was inzicht te krijgen in de motieven, het koopgedrag, de herkomst en de beoordeling van bezoekers van de warenmarkt. Uit het onderzoek kwam naar voren dat meer dan de helft van de bezoekers de zaterdagmarkt regelmatig, dat wil zeggen wekelijks (38%) dan wel maandelijks (24%). Winterswijkers bezoeken de markt merendeels wekelijks terwijl Duitse bezoekers de markt vooral maandelijks of enkele keren per jaar bezoeken.

Redenen bezoek
De belangrijkste reden om de markt te bezoeken is de gezelligheid (45%). Een ander belangrijk motief is het aanbod van bepaalde producten (32%). Vaak wordt een marktbezoek gecombineerd met een winkelbezoek (75%). Verder is uit het onderzoek naar voren gekomen dat bezoekers gemiddeld ¤ 27 op de markt besteden. Dit bedrag ligt boven het gemiddelde (landelijke) bestedingsbedrag van ¤ 21.

Beoordeling markt
De bezoekers zijn in het algemeen positief over de warenmarkt. De warenmarkt wordt gemiddeld beoordeeld met een 7,9. De gemiddelde landelijke beoordeling is een 7,5. Geen enkele bezoeker heeft de markt met een negatief cijfer beoordeeld. Vrijwel alle bezoekers (meer dan 95%) vinden de markt schoon, gezellig, veilig en goed bereikbaar. Ook is men zeer tevreden over het productaanbod (95%).

Minder tevreden zijn de bezoekers over de aanvullende voorzieningen zoals het ontbreken van een openbaar toilet, de aanwezigheid van bankjes en pinmogelijkheden. Meer dan de helft van de ondervraagden (52%) vindt dat er te weinig parkeerplaatsen zijn. Eén derde van de bezoekers vindt dat er te weinig stallingsmogelijkheden voor fietsen zijn met de daarbij de kanttekening dat het merendeel van de ondervraagden met de auto is gekomen en hierover geen oordeel heeft.

Over de blauwe zone wordt verschillend gedacht. Opvallend daarbij is dat het merendeel van de Duitse bezoekers hierover geen mening heeft. Als één van de belangrijkste verbeterpunten is het verbieden van fietsen/fietsers op de markt genoemd.

Profiel bezoekers
Ongeveer de helft van de bezoekers van de zaterdagmarkt is van Duitse afkomst. Vijf en twintig procent van alle bezoekers komt uit het Ruhrgebied. Een derde van de bezoekers komt uit Winterswijk en ongeveer tien procent van de bezoekers komt uit de regio. De grote aantrekkingskracht op Duitse bezoekers verklaart ook dat ongeveer tweederde deel van de ondervraagde de markt met de auto bezoekt. Circa 25% komt op de fiets. De rest te voet. Een groot deel van de bezoekers is van middelbare leeftijd of ouder. Tachtig procent is ouder dan 40 jaar. Verder is opvallend is dat de markt vooral door vrouwen wordt bezocht (67%).

Conclusies
De resultaten van het onderzoek zijn met het bestuur van de Marktvereniging Winterswijk besproken. Deze resultaten zijn merendeels een bevestiging van het beeld dat al bestond. Niettemin zijn uit het onderzoek enkele verbeterpunten naar voren gekomen, zowel voor de marktkooplieden als voor de gemeente.

Concreet vervolg
Inmiddels zijn er plannen om een openbaar toilet onder te brengen in de te bouwen kiosk op de Markt. In het ontwerp hiervoor is een openbaar toilet en een invalidentoilet opgenomen. De eventuele uitbreiding van de stallingsmogelijkheden voor fietsers zal nader bekeken worden. Overigens is vastgesteld dat er in de omgeving van de Markt behoorlijk wat stallingsruimte voor fietsers is. Daarbij speelt dat de marktbezoeker (evenals veel winkelbezoekers uit Winterswijk) graag zijn of haar fiets tot aan de marktkraam wil meenemen. Dit verklaart ook de overlast die sommigen marktbezoekers ervaren van fietsen en fietsers op de markt. De marktmeester geeft aan dat het probleem niet groot is, maar gaat er de komende tijd wel extra aandacht aan besteden.