Gemeente Winterswijk


Winterswijk gaat door met beleid alcoholmatiging jeugd

19 november 2007

Winterswijk - De gemeente gaat uitvoering geven aan het regionale vervolgplan 2008 - 2010 van het project alcoholmatiging jeugd in de Achterhoek. Dit plan is een vervolg op het eerste werkplan Alcoholmatiging jeugd in de Achterhoek. Dit loopt van 2005 tot en met 2007.

Het vervolgplan voorziet in een mix van activiteiten en maatregelen op het gebied van zowel wet- en regelgeving, handhaving en voorlichting met als doelstelling het terugdringen van het alcoholgebruik door jongeren. Omdat het patroon van jong, vaak en veel alcohol drinken niet zomaar doorbroken wordt, wil de gemeente uitvoering geven aan het vervolgplan.

Gevolgen alcoholgebruik
Sinds het najaar 2005 pakken de acht Achterhoekse gemeenten samen met politie, justitie, IrisZorg en GGD Gelre-IJssel het alcoholgebruik van jongeren aan. Uit onderzoeken blijkt dat jongeren op steeds jongere leeftijd, steeds vaker en steeds meer per gelegenheid zijn gaan drinken. Vroegtijdig alcoholgebruik door jongeren onder de 16 kan blijvende hersenschade veroorzaken, kan leiden tot ongevallen en op termijn tot verslaving, arbeidsverzuim en ziekten. Overmatig alcoholgebruik zorgt bovendien voor veel overlast. Er is een duidelijke samenhang tussen alcoholgebruik en strafbare feiten zoals vernielingen, geweld en baldadigheid.

Veranderende houding
Het project werpt zijn eerste vruchten af. In maart/april 2006 is een voormeting gedaan onder 250 ouders in de Achterhoek. Daaruit bleek dat veel ouders het alcoholgebruik van hun kind niet als probleem ervaren. Ook weten ze onvoldoende hoe belangrijk hun rol als opvoeder is. Uit een effectonderzoek gehouden in juni 2007 onder 250 ouders in de Achterhoek bleek het probleembesef onder ouders is gegroeid. Ze denken er meer over na en praten er meer over met anderen. De kennis over de risico's is toegenomen en de houding is veranderd.

Het project richt zich niet alleen op ouders, ook op de jongeren zelf en op sportverenigingen, jeugd- en jongerenwerk, scholen en uitgaansgelegenheden.