Ministerie van Financiën

Start pilot `smart and secure trade lanes' Nederland en China

nieuwsbericht | 20-11-2007 | Directie Voorlichting

Op 19 november is een proefproject gestart met als doel `smart and secure trade lanes' tussen China en de EU-lidstaten te creëren. In samenwerking met de Europese Commissie zullen de douanediensten van Nederland en het Verenigd Koninkrijk het proefproject gaan trekken aan Europese zijde.

De havens van Rotterdam, het Engelse Felixstowe en Shenzhen (China) zijn geselecteerd voor dit project. De eerste fase van deze Europese proef richt zich op de stroom zeecontainers tussen China en Nederland, en China en het Verenigd Koninkrijk. In de eerste fase van de proef zal een beperkt aantal bedrijven worden betrokken dat goederen van en naar China im- of exporteert.

De doelen van de pilot zijn:

* Betere beveiliging van de logistieke stromen.
* Vermindering van de administratieve lasten voor importeurs, exporteurs en andere betrokken in de logistieke stromen.
* Voorkomen van terroristische activiteiten in de logistieke stromen.

* Verminderen van smokkel.

* Bestrijden van namaak.

* Verbeteren van de compliance.

Het project beoogt een intensieve samenwerking om via veilige en geavanceerde goederenstromen de handel tussen China en de lidstaten van de Europese Gemeenschap maximaal te vereenvoudigen. In het project zal een aantal nieuwe ontwikkelingen gericht op de beoogde veilige en geavanceerde handelsstromen worden uitgewerkt en getest, zoals beveiliging van de handelsstroom door middel van elektronische beveiliging van containers en nieuwe IT systemen ten behoeve van uitwisseling van informatie tussen de douanediensten. Dit is wederom een belangrijke stap in de douanesamenwerking tussen Nederland en China, dat uiteindelijk moet leiden tot wederzijdse erkenning van veiligheidsmaatregelen tussen Europa en China. Het project zal, indien succesvol, geleidelijk worden uitgebreid naar alle landen van de Europese Unie.

De Nederlandse douane onderhoudt sinds 1991 een zeer goede relatie met de Chinese douane. Meer dan 500 leidinggevenden in de Chinese douane hebben in Nederland een douane opleiding van enkele weken gevolgd. Ook heeft de goede relatie al eerder geleid tot een operationeel samenwerkingsverband tussen de douanediensten van Rotterdam en Shanghai. De opgedane ervaringen in de bilaterale samenwerking zullen kunnen bijdragen aan het slagen van dit proefproject.

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier Uitvoering


* Laatst aangepast: 20-11-2007