Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


20 nov 2007

Criminaliteit vorig jaar weer gedaald

De geregistreerde criminaliteit is vorig jaar opnieuw gedaald. Daarnaast is het aantal aangehouden verdachten in 2006 weer toegenomen. Dit blijkt uit de Landelijke criminaliteitskaart 2006, die de Dienst Nationale Recherche Informatie (DNRI) van het Korps Landelijke Politiediensten heeft samengesteld.

De geregistreerde criminaliteit is het afgelopen jaar met zeven procent afgenomen, en sinds 2002 zelfs met achttien procent. Vooral het aantal vermogensmisdrijven is fors gedaald. Opvallend is ook dat het aantal geregistreerde geweldsdelicten tegen personen na een jarenlange toename lijkt te stabiliseren. Het aantal seksuele geweldsdelicten daalde met 18 procent in 2006.

Het aantal jeugdige verdachten is vorig jaar toegenomen, evenals het aantal mensen dat in 2006 voor het eerst met de politie in aanraking is gekomen. Ook worden vrouwen vaker als verdachten aangehouden. Ook zijn er minder veelplegers en verslaafden aangehouden; het aantal minderjarige veelplegers is echter flink toegenomen. In grotere gemeenten is het aantal misdrijven relatief nog altijd het grootst, maar het verschil met kleinere gemeenten is de afgelopen jaren wel kleiner geworden.