Gemeente Andijk


* Wijzigingen busvervoer Noord-Holland Noord

Wijzigingen busvervoer Noord-Holland Noord

20 nov 2007
Naar aanleiding van reacties van overheden, belangengroepen en vervoersbedrijven heeft Gedeputeerde Staten wijzigingen aangebracht in het programma van eisen voor de aanbesteding van het openbaar vervoer in het Noordelijk deel van Noord-Holland.
In het programma van eisen staan de minimale eisen die de provincie stelt aan het busvervoer. Hieraan moeten vervoerbedrijven tenminste voldoen. Echter, vervoerbedrijven worden uitgenodigd om met een zo maximaal mogelijk aanbod te komen. De keuze voor een vervoerbedrijf wordt onder meer gemaakt op basis van de extra's die vervoerbedrijven in hun offerte bieden (o.a. aantal busverbindingen en frequenties). De ervaring in andere concessiegebieden leert dat deze manier van aanbesteden een maximaal en goed resultaat oplevert op het gebied van dienstverlening.

De wijzigingen
In een aantal reacties zijn suggesties gedaan om de lijnen nader in te vullen, aan te passen of samen te voegen. Dit heeft geleid tot de volgende wijzigingen:

* De verbinding Hoorn - Zwaag - Nibbixwoud - Midwoud is toegevoegd aan het programma van eisen. Zwaag en Midwoud worden nu bediend met buslijn 37. Deze buslijn rijdt alleen overdag. De nieuwe busverbinding die wordt gevraagd, rijdt ook in het weekend en de avonduren.

* De verbinding Hoorn station - Sporthal Risdam wordt doorgetrokken naar Wognum, zodat Wognum beter bediend blijft met busvervoer. In Wognum worden hierdoor de haltes J. Kwastlaan en Raadhuisstraat aangedaan.

* De verbinding Hoorn - Abbekerk - Middenmeer - Wieringerwerf is verlengd naar Den Oever, omdat er veel reizigers zijn op dit deel van het traject en op deze manier een extra overstap bij Wieringerwerf op Qliner wordt voorkomen. Op dit moment rijdt lijn 135 op de verbinding Hoorn - Den Oever.

* De route van de verbinding Alkmaar - St Pancras - Langedijk is aangepast in de gemeente Langedijk, zodat ook de nieuwe wijk Langedijk-West wordt ontsloten.

* Ook wordt een aantal buslijnen in de zogenoemde `brede spits' ingezet. Dit is de ochtendspits (7.00 - 9.00 uur) en een vroeg beginnende avondspits in verband met scholierenvervoer (14.30 - 18.30 uur). Het gaat om de volgende verbindingen:


* Alkmaar - Schermerhorn - Noordbeemster - Avenhorn.
* Alkmaar - Heerhugowaard - Nieuwe Niedorp - Middenmeer.
* Texel: De Cocksdorp - Oosterend - De Waal - Oudeschild - Den Burg.
* Middenmeer - Kolhorn - Schagen.

* Den Oever - Hippolytushoef - Slootdorp - Wieringerwaard - Schagen. Hierdoor is er vanuit Wieringen een betere aansluiting op de trein vanaf station Anna Paulowna richting Alkmaar.
* Akersloot - Alkmaar.

* Andijk - Stede Broec.

Het vervolg
De huidige concessie voor Noord-Holland Noord loopt af per december 2008. Eind maart wordt bekend welke vervoerder het openbaar vervoer in de concessie Noord-Holland Noord kan gaan rijden.

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |