Kinderen maken bijna de helft uit van de door Sidr getroffen bevolking in Bangladesh
20 november 2007, Dhaka - In Bangladesh is het officiële dodental als gevolg van cycloon Sidr opgelopen tot bijna 3.000. Hulporganisaties schatten echter dat in de 21 getroffen districten in het zuidwesten van Bangladesh 5.000 mensen zijn omgekomen. Kinderen maken bijna de helft uit van de getroffen bevolking; 400.000 van hen zijn jonger dan vijf jaar.

Op zoek naar onderdak. Foto: Abir Abdullah/Unicef Op zoek naar onderdak. Foto: Abir Abdullah/Unicef

Ook zijn veel kinderen verdronken en gewond geraakt, maar exacte cijfers zijn nog niet beschikbaar. In het getroffen gebied is koud weer op komst en met name vrouwen en kinderen hebben medicijnen, voedsel, kleding en onderdak nodig om deze omstandigheden te kunnen overleven. Ook is er dringend behoefte aan schoon water en sanitaire voorzieningen om te voorkomen dat er besmettelijke ziektes als cholera en dysenterie uitbreken, hoewel er nog geen sprake is van epidemieën.

Bijna alle huizen verwoest Honderden dorpen zijn door de cycloon met de grond gelijk gemaakt, de elektriciteit is uitgevallen en wegen zijn verwoest. De regering heeft circa 3,2 miljoen mensen vlak voor de ramp kunnen evacueren; de meesten van hen zijn nu dakloos. In de getroffen districten is 90 procent van alle huizen verwoest. Tot nu toe is bekend dat 792 scholen zijn verwoest en dat 4.393 schoolgebouwen zijn beschadigd.

De totale omvang van de ramp is nog steeds niet duidelijk, omdat niet alle getroffen gebieden bereikbaar zijn. Het Bengaalse leger en hulporganisaties proberen onder extreem moeilijke omstandigheden alle slachtoffers te bereiken, maar het zal nog even duren voordat iedereen hulpgoederen zal hebben ontvangen.

De hulp van Unicef
Unicef steunt de hulp van de regering aan de slachtoffers van de cycloon en werkt samen met VN- en andere hulporganisaties. Het gaat daarbij om hulp op het gebied van gezondheidszorg, water en sanitaire voorzieningen, onderwijs, voeding en het beschermen van alleenstaande kinderen. Daarnaast zorgt Unicef voor onder meer materialen voor onderdak, kookgerei en kleding en voor de opvang van getraumatiseerde kinderen.

Het Unicef-kantoor in Bangladesh heeft voor het verlenen van deze directe hulp 2.355.000 dollar (ruim 1,6 miljoen euro) nodig.