Gemeente Utrecht


1. Woningbouw op locatie Gunningschool
Op de plek waar nu nog de Gunningschool staat worden 15 ruime eengezinswoningen gebouwd. Het college heeft hiervoor vandaag de definitieve nota van uitgangspunten goedgekeurd. De woningen worden in de vorm van een hof gebouwd en de nieuwe bebouwing zal maximaal drie lagen hoog zijn. Een deel van de bebouwing is georiënteerd aan de Notenbomenlaan en krijgt hier ook de voordeur. De overige woningen hebben de entree aan het nieuw te bouwen hof. Eerder was er een informatieavond voor bewoners georganiseerd om reacties uit de buurt te peilen. De binnengekomen reacties gaven geen aanleiding om de concept nota te veranderen. De realisatie van het plan wordt overgelaten aan een nog te selecteren marktpartij.

Met de herontwikkeling van deze locatie wordt een bijdrage geleverd aan de uitvoering van het Masterplan Voortgezet Onderwijs. De planning is om in het voorjaar van 2009 te starten met de sloopwerkzaamheden en de bouw. De woningen zijn dan klaar in 2010. Echter, deze planning is wel afhankelijk van de nieuwbouwplannen van het Meerstroom College die gebruik maakt van de Gunningschool zolang de nieuwbouw nog niet gereed is.

Meer informatie: Erlijn Mulder, telefoon 030 - 286 11 48.


2. Terugdringen bureaucratie subsidieverlening Het wordt makkelijker om bij de gemeente Utrecht subsidies aan te vragen en verantwoording af te leggen over de besteding daarvan. Dit is mogelijk omdat het college de Algemene Subsidieverordening (ASV) 2008 heeft vastgesteld. Op 11 september jl. heeft het college de wijzigingen in de verordening die dit mogelijk maken al goedgekeurd. Het ontwerp ASV heeft vervolgens gedurende zes weken ter inzage gelegen. De ingebrachte zienswijzen hebben niet geleid tot fundamentele inhoudelijke aanpassingen. De nieuwe subsidieverordening gaat van kracht nadat de gemeenteraad deze definitief heeft vastgesteld.

Meer informatie: Natalja Talitsch, telefoon 030 - 286 10 15.

3. Vijfde voortgangsrapportage Masterplan Voortgezet Onderwijs Gemeente en schoolbesturen werken sinds 2002 aan de uitvoering van het Masterplan Voortgezet Onderwijs (VO). De vijfde voortgangsrapportage is nu gereed. Het masterplan omvat een gigantische opgave: 18 scholen worden aangepakt, waarvan er 8 nieuw gebouwd worden en de overige verbouwd, gerenoveerd en/of uitgebreid. In totaal wordt hieraan bijna ¤70 miljoen besteed. Om het hele pllan uit te voeren is in elk geval nog ruim drie jaar extra nodig. Het bijbehorende convenant tussen gemeente en schoolbesturen zal dan ook worden verlengd voor de periode die nodig is voor de totale uitvoering.

Op dit moment is de Cultuurcampus in Leidsche Rijn in aanbouw. De renovatie en de uitbreiding van het St. Gregoriuscollege en het Christelijk Gymnasium zijn ook in volle gang en naar verwachting in 2008 gereed. De bouw van Nieuw Welgelegen begint volgens plan in 2008. Voor de nieuwbouw van het Meerstroom College geldt dat ook; de plannen hiervoor worden aangepast, nadat de inschrijvingen bij de aanbesteding hoger waren dan het beschikbare budget. Andere ingrijpende plannen die in voorbereiding zijn: nieuwbouw voor UniC, een nieuwe school voor VMBO in Leidsche Rijn, uitbreiding en renovatie van het Stedelijk Gymnasium, de uitbreiding van de Kranenburgerschool en de verbouwing van het Gerrit Rietveld College. De verbouwing van het Rietveldcollege is uitgesteld als een gevolg van herbezinning op het leerconcept. Binnenkort worden besluiten genomen over de verdere ontwikkeling van de plannen. Eén van de hoogtepunten in de uitvoering van het masterplan was de oplevering van de Sportcampus in Leidsche Rijn eerder dit jaar. Verder is het afgelopen jaar de Vliegenthartschool verhuisd naar het nieuwe gebouw aan de La Bohèmedreef.

Meer informatie: Sylvia Borgman, telefoon 030 - 286 10 55.>


4. Kwaliteitsafspraken nieuwbouwwoningen vastgesteld Het college heeft de kwaliteitsafspraken voor nieuwbouwwoningen in de gemeente Utrecht vastgesteld. De afspraken tussen de gemeente, woningcorporaties en ontwikkelaars vervangen een groot aantal regels door een zestal kernpunten. De afspraken gaan bijvoorbeeld over het voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen, het gebruik van FSC-hout en de beperking van vervuiling van (grond)water. Na overleg met ontwikkelaars en woningcorporaties is de voorgestelde statiegeldregeling vervangen door een waarborgsom en is voor een aantal maatregelen een hardheidsclausule opgenomen. Door de wijzigingen sluit het beleidskader Integrale Woningkwaliteit (IWK) beter aan bij de bouwpraktijk en is er een breder draagvlak onder ontwikkelaars en corporaties. In het beleidskader IWK staan afspraken tussen de gemeente Utrecht, ontwikkelaars en woningcorporaties die verder gaan dan de wettelijke eisen.

Meer informatie: Jeroen Bos, telefoon 030 -- 286 16 83.