Gemeente Leeuwarden

Vragen CDA Structurele oplossing maatschappelijk werk

Bron: (20-11-2007)
Bij de raadsbehandeling van de programmabegroting 2007 in november 2006 heeft de CDA gemeenteraadsfractie een motie ingediend waarin we het college hebben verzocht om incidenteel 100.000 euro beschikbaar te stellen voor Hulp en Welzijn Leeuwarden (HWL), om de wachtlijsten binnen het maatschappelijk werk op te lossen. Tevens stond er in de motie dat het college in de eerste helft van 2007 met een structurele oplossing zou moeten komen voor de problematiek van de wachtlijsten. Wethouder Sluiter heeft namens het college tijdens de behandeling van de motie toegezegd deze te zullen uitvoeren. Bij de commissiebehandeling van de programmabegroting 2008 op 8 oktober jongstleden heeft de CDA gemeenteraadsfractie de wethouder nog uitdrukkelijk gevraagd hoe het stond met de situatie rondom het maatschappelijk werk en of er voor het komende jaar nog geld bij zou moeten om de situatie van het maatschappelijk werk op te lossen. De wethouder gaf toen aan dat de wachtlijst was weggewerkt en dat er geen extra geld meer nodig was. De zaak zou kortom dus geregeld zijn. Op 24 oktober jongstleden werd onze fractie door de heer Verf van HWL gebeld dat er voor 2008 geen extra geld beschikbaar is gesteld voor het maatschappelijk werk en dat, als dat ook niet zou gaan gebeuren, de wachtlijsten weer zouden gaan oplopen. Ook zou er geen contact zijn geweest tussen HWL en de gemeente om te zoeken naar een structurele oplossing, hetgeen wel expliciet de opdracht van de motie was. Bij mondelinge navraag bij de wethouder hebben wij tot op heden nog geen antwoord gekregen. Daarom stellen wij de volgende vragen alsnog schriftelijk. Om duidelijkheid te krijgen over de ontstane situatie.


1. Is het college op de hoogte van de constatering dat de wachtlijsten in 2008 opnieuw toe zullen gaan nemen als er geen extra geld komt voor het maatschappelijk werk?

2. Klopt het dat er nog geen gesprekken zijn geweest tussen de gemeente Leeuwarden en Hulp en Welzijn Leeuwarden (HWL) om te komen tot een structurele oplossing voor de wachtlijsten van het maatschappelijk werk? Zo ja, wat is hiervan de reden?
3. De wethouder heeft vorig jaar toegezegd de motie te zullen uitvoeren. Is het college het dan met ons eens dat de motie alsnog dient te worden uitgevoerd en er nog dit jaar gezocht moet worden naar een structurele oplossing om te voorkomen dat de ongewenste situatie ontstaat dat de wachtlijsten weer zullen toenemen?
4. Kan het college ons toezeggen dat de raad voor het einde van 2007 bericht krijgt van het college hoe de bovengenoemde structurele oplossing eruit komt te zien?

Gezien de urgentie van de zaak zou de CDA gemeenteraadsfractie het op prijs stellen dat wij zo spoedig mogelijk antwoord krijgen op deze vragen.

Hoogachtend,
Namens de CDA-fractie

Gea Dames
Portefeuillehouder Welzijn