Gemeente Leeuwarden

Vragen 5 raadsfracties niet doorgaan oud&nieuw feest

Bron: Gemeente Leeuwarden (20-11-2007) Schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergadering van de Raad der Gemeente Leeuwarden over het niet doorgaan van het aftelfeest/vuurwerk met Oud & Nieuw d.d. 14 november 2007.
Geachte college,

Op 6 november jl. is een motie van de VVD, PvdA, CDA, FNP, Christenunie en NLP aangenomen door de gemeenteraad. In de motie wordt het college van B&W opgedragen nog dit jaar met Oud & Nieuw een feest te (laten) organiseren in de binnenstad van Leeuwarden (bij voorkeur op het Oldehoofsterkerhof, van circa 23.00 uur op 31 december tot ongeveer 01.00 uur op 1 januari met "aftelmoment" in combinatie met bijvoorbeeld vuurwerk, muziek, lasershow, licht- en geluidshow).

In juni van dit jaar, bij de feestelijke opening van de parkeergarage en plein Oldehoofsterkerkhof gaf het College aan dat zij het voornemen had om te komen met een voorstel voor een aftelfeest annex vuurwerk met Oud & Nieuw van dit jaar op het Oldehoofsterkerkhof. Er is feitelijk daarna ook door c.q. in overleg met het college al snel een concreet voorstel uitgewerkt. Dit is gebeurd vanaf eind augustus. Daarover heeft ook overleg plaats gevonden met de brandweer in een vroegtijdig stadium. Het college heeft echter, om welke reden dan ook, een en ander niet eerder besproken dan in de collegevergadering van 13 november jl.

Op 13 november heeft het college van B&W tot onze verbazing besloten dat het vanwege de politie-inzet niet lukt om dit jaar een aftelfeest annex vuurwerk te organiseren met Oud & Nieuw en dus de motie niet uit kan voeren. De politie vindt het te gevaarlijk en heeft aangegeven niet over genoeg mensen te kunnen beschikken om de veiligheid te garanderen.

Veiligheid moet natuurlijk voorop staan, maar naar aanleiding van het vorenstaande hebben wij toch een aantal vragen:


1. Wat is de reden dat het college van B&W pas in haar vergadering van 13 november jl. heeft gesproken over het voorstel voor een aftelfeest/vuurwerk met Oud & Nieuw, terwijl dit eerder gereed was?


2. Op wat voor soort feest heeft de politie haar advies gebaseerd? Een horecafeest van 22.00 uur tot 03.00 uur of een feest tussen ongeveer 23.00 uur en 01.00 uur zoals verwoord in de motie? Is het aftelfeest/vuurwerk eventueel wel mogelijk qua politie-inzet als het gaat om andere tijden dan 22.00 - 03.00 uur en niet "alles erop en eraan"?


3. Wanneer heeft er voor het eerst overleg plaats gevonden met de politie en wanneer voor het eerst met de brandweer over een aftelfeest/vuurwerk met Oud & Nieuw? Waarom heeft het overleg met de politie niet eerder plaats gevonden en waarom was het advies van de politie niet eerder bekend?


4. Waarom is het in andere steden wel mogelijk om een feest te organiseren met Oud & Nieuw met voldoende politie-ondersteuning en in Leeuwarden niet?


5. Gaat het advies van de politie specifiek over dit jaar? Is het in andere jaren (met meer voorbereidingstijd) wel mogelijk?


6. Als het in geen enkel jaar mogelijk is, hoe moet dan de inspraak van de gemeenteraad over de politie-inzet en het politiejaarplan gezien worden, zoals die eerder al is afgesproken? Is het college van mening dat het een puur planningsprobleem is als het gaat om de politie-inzet en een kwestie van keuzes maken? Politie-inzet is namelijk wel mogelijk bij wedstrijden van Cambuur, als verkeersregelaar bij de Elfstedentocht op de fiets, etc.


7. Indien eerder overleg was gepleegd met de politie zou het dan wel mogelijk zijn geweest om voldoende politie-inzet te regelen met Oud & Nieuw? Zo ja, hoe lang van tevoren moet de politie dit uiterlijk weten om het (nog) te kunnen inplannen c.q. regelen?


8. Ziet het College nog mogelijkheden om dit jaar een feest te organiseren met Oud & Nieuw dat qua strekking overeenkomt met de inhoud van de motie? Onder welke condities zou dit nog wel mogelijk zijn?


9. Als het daadwerkelijk niet meer mogelijk is om dit jaar een aftelfeest/vuurwerk te organiseren met Oud & Nieuw, is het college dan bereid dit op te pakken, zoals verwoord in de motie, voor Oud & Nieuw 2008/2009 en verder? Zo nee, waarom niet?

Gelet op het spoedeisende karakter, Oud & Nieuw nadert immers met rasse schreden, vragen wij het college van B&W deze vragen mondeling te beantwoorden in de commissie Bestuur & Middelen van 19 november a.s.

Met vriendelijke groet,
Wyb Feddema/ Aukje de Vries, VVD Leeuwarden Sjoerd Feitsma/Nienke de Waard, PvdA Leeuwarden Pier Tilma, FNP Leeuwarden
Arco van Daalen, Christenunie Leeuwarden John Stoelinga, Nieuwe Leeuwarder Partij