Provincie Gelderland

GELDERS VERZET TEGEN STRENGERE REGELS IN NATIONALE LANDSCHAPPEN

Nr.2007-634

Arnhem,20 november 2007

Gelderland wil geen strengere regels in de Nationale Landschappen. Plannen van minister Cramer (VROM) om dat wel te doen wijst zij af. Aanscherping van het beleid is volgens de provincie niet alleen slecht voor het draagvlak in deze gebieden, maar kan ook tot schadeclaims leiden. Gelderland telt zeven Nationale Landschappen. Het zijn unieke en fraaie gebieden met bijzondere kwaliteiten. Voor heel Nederland zijn twintig gebieden door het Rijk als Nationaal Landschap aangewezen.

Gelderland legde de regels voor haar Nationale Landschappen vast in het streekplan. In sommige gebieden geldt 'ja, mits beleid'. Daar zijn allerlei ontwikkelingen mogelijk. Voorwaarde is dat de kwaliteiten van het gebied behouden blijven of worden versterkt. In andere, meer kwetsbare, delen geldt 'nee, tenzij beleid'. Daar mag veel niet. En als ontwikkelingen onvermijdelijk zijn is compensatie van wat verloren ging verplicht.

Met deze regels in de hand stelde de provincie in nauw overleg met gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties de grenzen van de Nationale Landschappen vast. Uitgangspunt was dat de status van Nationaal Landschap geen extra beperkingen met zich mee zou brengen.

Toch kondigde de minister in haar begroting voor 2008 beperkingen aan. Provinciale Staten tekenden in een motie bezwaar aan en Gedeputeerde Staten sturen de minister daarover nu een brief. Daarin zeggen zij dat het Gelderse beleid de Nationale Landschappen afdoende beschermt. De aankondiging van de minister leidde in Gelderland tot grote onrust. 'Jammer', aldus GS, 'want het draagvlak voor Nationale Landschappen is nu juist groeiend'. Ook waarschuwen zij haar voor het risico van schadeclaims als het Rijk het gebruik van de ruimte wil beperken. Zelf zal de provincie in geval van aanscherping van de regels de begrenzing van de Nationale Landschappen in heroverweging nemen.



Provincie Gelderland