MediaPlaza

Open Source op de desktop

ODE aan Open Source op de desktop. Waarbij ODE staat voor Open Source Desktop Ervaringen.

"Waarom hebben we, binnen het Nederlandse parlement, geen OSS-applicaties op onze desktop?" zo vroeg politica Arda Gerkens zich af in een door haar geschreven column op de website van Livre dit jaar.

Dit citaat van het SP-kamerlid Gerkens illustreert vlijmscherp de huidige situatie bij veel organisaties. Waar open source software in de back-end allang geen vraagstuk meer is, blijft de inzet van open source op de desktop achter. De vraag is terecht als je bedenkt dat er momenteel een zeer breed scala aan open source toepassingen beschikbaat is voor desktopsystemen. Dus waarom blijft de adoptie van open source software op de desktop achter?

Dit seminar probeert antwoord te vinden op deze vraag en gaat daarbij vooral in op de ervaringen in het veld. Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van open source toepassingen voor de desktop? Welke randvoorwaarden zijn nodig voor de adoptie van open source desktopoplossingen?

Deelnemen
Deelname aan dit seminar is kosteloos voor eindgebruikers op voorwaarde dat Media Plaza een compleet ingevuld inschrijfformulier ontvangt. Na inschrijving ontvangt u een automatische bevestiging van deelname. Een week voor het seminar ontvangt u van ons de laatste details.

Indien u door omstandigheden niet aanwezig kunt zijn bij het seminar, verzoeken wij u vriendelijk dit tot uiterlijk twee werkdagen voor datum van het seminar te melden. Bij te laat afmelden of zonder bericht afwezig te zijn, brengen wij EUR 100,- (excl. BTW) voor facilitaire kosten in rekening.

Programma

9.30 - 10.00
Ontvangst met Koffie

10.00 - 10 15
Opening van ODE!

10.15 - 11.00
Odyssee project
'Odyssee en andere mooie open source zwerftochten' 11.00 - 11.15

PAUZE
11.45 - 12.00
Zarafa - Brian Josef Applicaties, desktop en Mobility met Open Source 12.00 - 13.00

LUNCH
13.00 - 13.45
Mileudefensie - Paul Roeland
Open Desktop Ervaringen van Milieudefensie
13.45 - 14.30
Ososs - Fabrice Mous
ICTUX, twee jaar later
14.30 - 14.45

PAUZE
14.45 - 15.30
Toltech
ODE aan Ubuntu
15.30 - 16.15
At Computing - Emiel Brok
Remote desktop, toekomst muziek?
16.15 - 16.30

Afsluiting
16.30 - 17.00

Borrel

Over de onderwerpen:

'Odyssee en andere mooie open source zwerftochten' , Dick Verboom oud-projectleider Odyssee.

Zarafa, Brian Josef - Applicaties, desktop en Mobility met open source Brian Joserf zal ingaan op de mogelijkheden en onmogelijkheden van het koppelen van online appllicaties met een Open Source desktop. Hierbij zal hij een case aanhalen die Zarafa bij GroenLinks heeft uitgevoerd. Ook mobility in de vorm van PDA's en Smartphones speelde daarbij een grote rol. Uiteraard wederom met Open Source!

Milieudefensie - 'Open source software bij Milieudefensie, van beleid naar uitvoering'
Het gebruik van open source software is sinds enige tijd beleid binnen Milieudefensie. Evenals het gebruik van energiezuinige hardware. Echter
niet alle gewenste ICT-voorzieningen kunnen worden afgedekt worden door
open source software. Roeland gaat in op de geleerde lessen van dit transitietraject en zal de do's en dont's belichten.

Paul Roeland (40) is nu zo'n 8 jaar werkzaam bij Milieudefensie. Linux gebruikt hij nu zo'n 10 jaar. Paul heeft een opleiding theoretische natuurkunde gedaan.

Ososs, Fabrice Mous - ICTUX, 2 jaar later
In 2005 financierde programma OSOSS het project ICTUX binnen ICTU. In dit project liet OSOSS op verzoek van het Management Team ICTU onderzoeken in hoeverre een open source desktop inzetbaar zou zijn binnen de organisatie. De resultaten van het project hebben een sterke invloed gehad op het ICT-beleid van stichting ICTU. Nu 2 jaar later licht Fabrice toe wat de betekenis is van die resultaten en welke veranderingen zijn ingezet.

Fabrice Mous is werkzaam als ICT-adviseur bij ICTU, een organisatie die
opdrachten uitvoert voor en met overheden op het gebied van ICT. Binnen
ICTU wordt hij vanwege zijn expertise en kennis ingezet bij OSOSS (Open
Source als Onderdeel van je SoftwareStrategie), een programma dat overheden adviseert over het gebruik van open source software.

Toltech - ODE aan Ubuntu
Ubuntu is hot. De consumentenbond noemt het als alternatief van Vista. Toltech zal vertellen over de mogelijkheden van Ubuntu. Zowel op het gebeid van fat clients, thin clients als aan de serverkant is Ubuntu zeer goed in te zetten. Er komen praktische voorbeelden voorbij van implementaties aan de desktop kant.

ATcomputing, Emiel Brok - Remote desktop, toekomst muziek? Case studie Prinsenstichting.
De Prinsenstichting werkt voor mensen met een (verstandelijke) handicap in de regio Zaanstreek-Waterland. Ook cliënten uit Amsterdam maken gebruik van deze diensten. Het specialisme is het oppakken van bijzondere zorg- en ondersteuningsvragen en het bedenken van de daarbij passende oplossing. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het ontwikkelen van een nieuwe begeleidingsvorm, dat als maatwerk wordt afgestemd op de vraag.

De prinsenstichting maakt gebruik van een Open Source desktop oplossing vanaf CD. Dit betekent dat alle medewerkers op een goed beveiligde manier kunnen werken en dat er een grote efficienty slag is gemaakt aan de beheerkant van de organisatie.
Als uitgangspunten vanuit de organisatie is gekozen voor prijs/kwaliteit, beheersbaarheid, veiligheid en gebruiksgemak. Zowel de successen als de hobbels vanuit een niet technisch perspectief zullen worden besproken.

Als u in dit seminar geïnteresseerd bent, misschien dat de volgende workshop ook interessant voor u is:

* Workshop Uw webwinkel met Open Source op 3 december.

Heeft u vragen?
Voor vragen kunt u contact opnemen met Nancy van Baak op 030-29 141 12 of via e-mail: Nancy.vanbaak@mediaplaza.nl

Dit seminar wordt georganiseerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en maakt deel uit van het programma 'Aan de slag met Open Source' .