Voedsel en Waren Autoriteit

Gevaar Aquaperls speelgoedkralen door VWA bevestigd

20 november 2007 - nieuwsbericht

Onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft aangetoond dat Aquaperls speelgoedkralen inderdaad een giftige chemische stof in de lijmlaag bevatten.

De VWA heeft op 9 november consumenten gewaarschuwd die in het bezit zijn van Aquaperls speelgoedkralen. Dit zijn gekleurde kraaltjes waarmee een kunstwerkje gemaakt kan worden dat een blijvende vorm krijgt als dit met water wordt besproeid. De kraaltjes kunnen bij inslikken gevaarlijk zijn, omdat er een chemische stof uit vrijkomt. Het speelgoed is vanwege de kleine onderdelen niet bestemd voor kinderen die jonger zijn dan 3 jaar. Aquaperl kralen zijn in Nederland verkocht door Top 1 Toys. De EU importeur/distributeur is The Nomad Company, Clichy, Frankrijk.

Onderzoek VWA
Uit onderzoek van de VWA is gebleken dat er op de Nederlandse markt twee merken kralen te koop zijn die met water aaneengelijmd moeten worden. Dat zijn Aquabeads en Aquaperls. Aquabeads bevatten geen stoffen die reden geven tot twijfel aan de veiligheid. Uit laboratoriumonderzoek van de Aquaperls kralen is gebleken dat de lijmlaag een stof genaamd '1,4-butaandiol' (1,4-BD) bevat. Deze stof kan na inslikken in het lichaam worden omgezet in de stof GHB, die als partydrug wordt gebruikt. De VWA heeft vastgesteld dat de hoeveelheid 1,4-BD in een Aquaperls kraaltje maximaal 15% van het gewicht bedraagt, ofwel 12 milligram.

Risicobeoordeling door de VWA
Het bureau Risicobeoordeling van de VWA heeft het risico van de kraaltjes onderzocht. Aquaperls kraaltjes vormen alleen een risico als ze worden ingeslikt. Effecten op de gezondheid treden pas op als kleine kinderen zo'n twintig Aquaperls kraaltjes inslikken. De eerste verschijnselen van inname zijn tijdelijke sufheid of slaperigheid. Ernstige gezondheidsproblemen zullen pas optreden bij veel grotere aantallen kraaltjes, maar het is onbekend welke dosis daarvoor nodig is.

Maatregelen door VWA
De VWA heeft erop toegezien dat de importeur/distributeur de consumenten via advertenties in landelijke dagbladen heeft gewaarschuwd. Daarnaast is gecontroleerd of de kraaltjes uit de handel zijn genomen. De onderzoeksresultaten van de VWA worden ook aan de Europese Commissie gemeld.

Advies VWA
De VWA raadt ouders en verzorgers aan om Aquaperls speelgoedsets met kraaltjes buiten het bereik van jonge kinderen te houden en terug te brengen naar Top 1 Toys. Er bestaat geen twijfel over de veiligheid van Aquabeads kralen met een lijmlaag, gewone kraaltjes en steekpennetjes voor mozaïek.