Provincie Drenthe

Nieuwe vergunning asfaltcentrale Meppel - Nader onderzoek afgerond 20 Nov 2007

Gedeputeerde staten hebben Heijmans Wegenbouw B.V. vandaag opnieuw een milieuvergunning in het vooruitzicht gesteld voor de bouw van een asfaltcentrale op bedrijventerrein Oevers D in Meppel. Het nadere onderzoek dat op last van de Raad van State moest worden gedaan is afgerond. Het onderzoek heeft niet tot andere inzichten geleid. Vandaag heeft het college de ontwerpvergunning vastgesteld die nu de inspraakprocedure ingaat.

In december 2006 heeft de Raad van State een eerdere vergunning voor de bouw van de asfaltcentrale vernietigd. Dit was omdat de gevolgen voor de luchtkwaliteit onvoldoende waren onderzocht. Ook bestonden onduidelijkheden over geluidnormen.
Inmiddels heeft Heijmans in overleg met de provincie nader onderzoek laten doen naar de lucht-, geur-, geluid en stofaspecten. Ook heeft de gemeente Meppel door TNO onderzoek laten doen naar de fijnstofconcentraties in de omgeving.

Uit het TNO-rapport blijkt dat de gemiddelde dagwaarde van fijnstof in de lucht op één plek op het beoogde industrieterrein niet voldoet aan de normen. Toch draagt Heijmans niet meer dan 1% van die grenswaarde bij aan de totale fijnstofproductie. Daarmee voldoet de vergunningaanvraag volgens de pas geactualiseerde milieuwetgeving aan de normen. Bovendien gaat de vergunningaanvraag uit van het ongecontroleerd breken van steen, terwijl Heijmans daar een gecontroleerd proces voor volgt. Dat betekent dat in de praktijk minder fijnstof zal ontstaan dan de aangevraagde waarde. Het college is na toetsing van mening dat de aanvraag ook voldoet aan de andere wettelijke eisen. Heijmans past de best beschikbare technieken (BBT) toe om de emissie van schadelijke stoffen zoveel mogelijk te beperken. Op sommige onderdelen gebruikt Heijmans nog modernere technieken dan in de BBT-normen wordt voorgeschreven.

De ontwerpvergunning komt nu voor iedereen ter inzage te liggen. De bouw van de centrale kan pas van start gaan als de bezwaar- en beroepsprocedures helemaal zijn afgerond. Op dat moment wordt de vergunning onherroepelijk.