Ingezonden persbericht


Dertiende THEMATER -avond scherpt het brein

Dromen najagen op de computer

Een volle Luc Lutz-zaal in het Isala Theater : 150 aanwezigen onder wie een paar handen vol hardcore-gamers.

Plus heel wat mensen, jong en ouder, die zo af en toe een een spelletje op de computer spelen.

Én een klein groepje nieuwsgierige Thematerbezoekers voor wie

'Gaming - Meer dan een spel?' een intrigerende titel was voor een verrassende avond op 14 november jl. .

Iedereen moet z'n droom najagen... dat was het motto waarmee Rishi Kartaram eigenaar van het bloeiende games-distributiebedrijf GameWorld www.gameworld.nl als laatste van de drie sprekers de kern raakte van gaming. Computerspelletjes zijn voor veel mensen nog steeds iets voor vierkantgebrilde jongelingen op stille zolderkamertjes. Maar de Capelse 'local hero', multiculturele ondernemer van het jaar , won heel wat harten met zijn eigen verhaal. "Ik wilde vroeger voetballer worden, maar ik werd al gauw in het doel gezet. Op het veld kon ik die droom niet verwezenlijken, wel op de Nintendo. En omdat die spelletjes nogal duur waren, ging ik dus maar manieren bedenken om er goedkoper aan te komen. Door ze, voor mezelf en vrienden, zelf uit het buitenland te halen."

Dat najagen van een droom heeft geleid tot een miljoenenbedrijf in Capelle a/d IJssel waar Rishi nog steeds vrijwel dagelijks even met zijn medewerkers achter een gameconsole kruipt. Maar wat dóen ze daar nou eigenlijk? Wat kan er tegenwoordig? En wat betekent dat voor de wereld, de samenleving, de economie?

Eye-opener

De Themater-avond, met de welgevormde Lara Croft-pop als blikvanger op het toneel, was wat dat betreft een eye-opener. Dat de games-branche inmiddels de muziekindustrie voorbij is gestreefd, dat wisten veel bezoekers misschien al. Maar dat computerspelletjes behalve entertainment ook heel veel serieuze bestemmingen hebben, was zeker nieuws voor de meeste aanwezigen. Brandweerlieden, soldaten, studenten, chirurgen, bejaarden - allemaal oefenen ze hun kennis en vaardigheden en scherpen ze hun brein met spel-achtige computerprogramma's.

En dat van die puistige pubers op zolder is hevig achterhaald, vertelde inleider Robert Bol van het innoverende marketingbedrijf SandFire www.sandfire.nl . "De gemiddelde gamer vandaag is 33 jaar en ouder, in bijna de helft van de gevallen vrouw. En met alleen op zolder heeft het echt niets te maken. Gamen is sociaal geworden, vooral door de spelletjes die je via het internet samen met anderen over de hele wereld kunt doen. Dat soort grote rollenspelen is zo groot geworden, dat de jaarlijkse omzet ervan inmiddels gelijk is aan het bruto nationaal product van een land als Hongarije." Een ander stevig stukje statistiek kwam van Rishi Kartaram: 80 procent van de vrouwen speelt weleens online, en als het erom gaat hoe leuk het is scoort gamen hoger dan seks."

Tweede leven

In dat soort games heeft de speler als het ware een tweede leven. Second Life is een bekend voorbeeld, waarin je je eigen 'avatar' ontwerpt en met die zichtbare persoonlijkheid de wereld in wandelt. "Maar ook Google Earth, de landkaart op het internet die de meeste mensen wel kennen, kan uitgroeien tot zoiets", vertelde Stephan Poelsma van Cnut www.cnut.nl wiens bedrijf zich bezighoudt met het driedimensionaal verbeelden van de werkelijkheid - voor architecten en vastgoedbedrijven bijvoorbeeld.

Ook voor moderator Karin Ingelse had deze Themater-avond veel nieuws in petto. "Ik begrijp m'n eigen zoon nu ineens veel beter!", zei ze nadat de drie sprekers aan het woord waren geweest. Vanuit de zaal kreeg ze opvallend veel bezorgde vragen. "Kan ik mijn kinderen met een gerust hart laten gamen? Is dat nou echt niet schadelijk?", was een van die vragen. "Excessen zijn er, natuurlijk", antwoordde Robert Bol. "Maar die zijn er ook bij boeken lezen en tv-kijken. Bedenkt wel wat er tegenover staat als je kinderen gamen. Ze leren er sociaal zijn, problemen oplossen. Niets is zo multicultureel als samen gamen."

Zie voor de presentaties: www.themater.nl

De volgende THEMATER avond is 13 februari 2008 en gaat over Files.

Stichting THEMATER

info@themater.nl

Rob Tol

Rob Vermeulen