AutoRai

Kia ceeâd verovert Europa

(11/20/2007)
De begin dit jaar geïntroduceerde Kia ceeâd is bezig met een ware veroveringstocht in Europa. In de maand oktober was de ceeâd in Tsjechië de bestverkochte importauto, terwijl voor de tweede maal de eerste plaats werd bekleed in het zwaarbevochten C-segment.

Ook in Finland steeg de Kia ceeâd behoorlijk op de verkoopladder. In oktober bezette hij de eerste plaats in het C-segment. Door dit verkoopsucces steeg het marktaandeel van Kia in Finland met maar liefst 50% naar 7,2%.
De verkoopsuccessen van Kia in Tsjechië zijn evenzeer opmerkelijk. De verkooptoename met 63 % in oktober resulteerde in een marktaandeel van 3,47%. Gedurende de eerste tien maanden van 2007 noteerde Kia een verkoopstijging van maar liefst 67%, waardoor het merk een plaats in de top tien veroverde.

Cor Baltus, Managing Director van Kia Nederland: âKia heeft zich enorm ingespannen om een volledig ceeâd-portfolio te ontwikkelen dat een breed publiek aan zou kunnen trekken. Met als belangrijke kenmerken een moderne, Europese styling, Europese fabricagekwaliteit, een waardering van 5 sterren door EuroNCAP, veel âvalue for moneyâ en een unieke garantieperiode van 7 jaar! De acceptatie van de ceeâd wordt overigens versterkt door de positieve testverslagen in de internationale mediaâ. Zo testte de Consumentenbond 100 autoâs voor de publicatie Autogids 2008. Het commentaar over de Kia ceeâd luidde: âOp smaak. Toch wel de ontdekking van deze uitgave. De eerste Koreaan die de Europese en Japanse concurrentie gemakkelijk aan kan. Ook de botstest is in orde. En nog altijd een interessante prijsâ. Bij de pluspunten werden de lage aanschafprijs, de vele extraâs en de 7 jaar garantie nog eens genoemd.

Een andere belangrijke en positieve beoordeling behaalde de ceeâd in Zweden, waar de titel âFamily Car of The Yearâ in de wacht werd gesleept. De verkiezing werd georganiseerd door het magazine Motorföraren en de jury bestond uit de elf belangrijkste Zweedse autojournalisten. De ceeâd kwam als beste uit de bus bij de selectiecriteria praktische mogelijkheden, veiligheid, economisch in de aanschaf, gunstige kilometerkostprijs en milieuvriendelijk. Het juryrapport luidde dan ook: âDe prijs is zeer concurrerend, de botsveiligheid is groot en de garantiebepalingen zijn genereus. In het hoogst competitieve âGolf-segmentâ is de Kia ceeâd een van de meest verstandige keuzes voor een gewoon gezinâ.

Het laatste succes in de nog korte geschiedenis van Kiaâs nieuwste modelserie is de nominatie van de ceeâd door de juryleden voor de eindronde van de prestigieuze âAuto van het Jaarâ verkiezing. âHier zijn we reuze trots op,â zegt Baltus.

Sinds de introductie in Europa in december vorig jaar, zijn er ruim 100.000 orders ontvangen voor de ceeâd vijfdeurs en de order-intake neemt nog steeds toe. Naast die gestegen verkopen heeft de ceeâd ook gezorgd voor een fiks toegenomen waardering voor het merk Kia. De Kia ceeâd-familie bestaat inmiddels uit drie afzonderlijke modellen: de vijfdeurs hatchback, de vijfdeurs Sporty Wagon en de driedeurs pro_ceeâd, die allemaal in Zilina, Slowakije, worden geproduceerd.

Nieuwe Kia pro_ceeâd medio januari bij de Nederlandse dealers De productie in de moderne fabriek van Kia in Slowakije verloopt zo voorspoedig dat het nieuwste model, de pro_ceeâd, zes weken eerder dan gepland in productie is gegaan. Deze nieuwste ceeâd-variant beleefde zijn werelddebuut tijdens de Frankfurt Motorshow en komt begin volgend jaar in Nederland op de markt.
Nogmaals Cor Baltus: âMet de toevoeging van de pro_ceeâd spreken wij een nog grotere doelgroep aan, want een behoorlijk aantal consumenten heeft een sterke voorkeur voor een sportieve driedeurs auto.â In de Kia-fabriek in Zilina produceren nu 2.600 uitstekend getrainde medewerkers in twee ploegendiensten vier verschillende Kia-modellen; de drie ceeâd-varianten en de nieuwe Sportage SUV. Wanneer de fabriek op volle kracht draait, worden per medewerker jaarlijks 100 autoâs gebouwd, waardoor deze moderne fabriek de meest productieve van Europa zal zijn. De nieuwe pro_ceeâd wordt medio januari bij de Nederlandse dealers verwacht.