Vlaamse Overheid

alcohol en drugs

730.000 euro voor projecten rond tabak, alcohol en drugs

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

dinsdag 20 november 2007

Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Steven Vanackere lanceert naar aanleiding van de gezondheidsconferentie rond middelengebruik (tabak, alcohol en drugs) van 2006 een aantal lokale en regionale projecten. Tijdens de gezondheidsconferentie werden gezondheidsdoelstellingen geformuleerd, die nu worden omgezet in een breed actieplan. In afwachting van het globale actieplan dat volgend jaar in zijn geheel zal worden opgestart, is nu al gekozen voor een aantal wetenschappelijk onderbouwde projecten die kaderen in de strategieën afgesproken tijdens de gezondheidsconferentie. Minister Vanackere investeert in totaal 730.000 euro in deze projecten rond middelengebruik.

Tijdens de gezondheidsconferentie werd overeengekomen om tegen 2015 het gebruik van tabak, alcohol en drugs met 25% terug te dringen. Voor alcohol is de gezondheidsdoelstelling er vooral op gericht om de beginleeftijd uit te stellen en risicovol alcoholgebruik terug te dringen.

Daarom starten dit jaar nog een aantal projecten die zich vooral richten op vroegtijdige en kortdurende interventies:


- In december van dit jaar start in een aantal Vlaamse steden en gemeenten een bewustmakingscampagne (ECAT) waardoor mensen op hun alcoholgebruik worden aangesproken en waar indien nodig ondersteuning wordt verleend. Er wordt hiervoor 144.000 euro gereserveerd.


- In 2008 wordt een campagne opgestart die zich richt op studenten die via internet een zelftest, persoonlijk advies en eventuele doorverwijzing naar hulpverlening kunnen consulteren. Dit instrument om eventueel risicovol alcoholgebruik te detecteren, wordt ontwikkeld en beschikbaar gesteld. De campagne loopt het ganse jaar 2008 en wordt gefinancierd met 27.600 euro.


- Ook in 2008 worden in Vlaanderen meer dan 115.000 werknemers gescreend op risicovol alcoholgebruik. Indien nodig gaat men daarna in een 50-tal bedrijven waar risicovol alcohol gebruik werd vastgesteld, een alcohol- en drugbeleid aanbieden. Deze campagne loopt tot einde 2009 en wordt betoelaagd met 149.417 euro.

Verder is er een project rond rookvrije scholen dat gedurende 3 schooljaren intensief zal lopen. In het lager en het middelbaar onderwijs zal vanaf volgend schooljaar een project lopen dat de risicofactoren voor verslavingsproblematiek wil aanpakken. Tenslotte is er ook een project specifiek voor kansarme werknemers.

In Vlaanderen is de huisarts natuurlijk de spilfiguur voor het toepassen van vroeginterventies in de eerste lijn. De Vlaamse overheid heeft een aantal onderbouwde richtlijnen en trainingsprogramma's voor huisartsen beschikbaar gesteld. Bovendien vindt minister Vanackere dat ook apothekers hier een belangrijke rol kunnen spelen. Zij komen dagelijks in contact met problemen van mensen waarvan zij snel kunnen signaleren dat doorverwijzing naar artsen opportuun is.

Meer informatie op www.vad.be en www.bekijkheteensnuchter.be (met o.a. tips en een test voor jongeren en volwassenen).

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be