Gemeente Moerdijk


20-11-2007: Gemeente Moerdijk sluit aan bij Veiligheidshuis

Het college heeft vanmorgen besloten dat de gemeente Moerdijk zich vanaf 1 januari 2008 gaat aansluiten bij het Veiligheidshuis Bergen op Zoom. Dit is een samenwerkingsverband van gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en instellingen op het gebied van zorg, welzijn en justitie.

Deze instanties richten zich op crimineel gedrag, overlast en de slachtoffers hiervan. Informatie voor een effectiever en sneller ingrijpen wordt direct uitgewisseld binnen deze vorm van samenwerking. Ook de gemeentelijke preventieve taken hebben aansluiting in de aanpak van het veiligheidshuis. De essentie van dit systeem is de gelijktijdigheid van het ondernemen van acties op risico- en probleemgedrag. Ook worden slachtoffers direct benaderd.

Binnen het district Bergen op Zoom is het Veiligheidshuis vanaf 1 november 2006 gestart. In 2006 zijn de meeste hoofdprocessen al gestart, onder andere het justitieel casusoverleg (JCO). Sinds februari 2007 is ook het Hulpverlenings Casus Overleg (HCO) opgestart. Binnen dit overleg komt vooral de gemeentelijke verantwoordelijkheid (preventie en nazorg) in de justitiële keten tot zijn recht.

Binnen de gemeentelijke organisatie komt er één aanspreekpunt. Voorlopig zal dit de gemeentelijke leerplichtambtenaar zijn. Een aantal doelstellingen van het Veiligheidshuis:
- het terugdringen van criminaliteit en overlast;
- het verlenen van passende zorg aan slachtoffers;
- een betrouwbare informatieknooppunt voor partners in veiligheid;
- verhogen van de kwaliteit door directe afstemming en gelijktijd optreden;

- vroegtijdige, snelle en consequente aanpak van crimineel- of risicogedrag;

- het verlenen van nazorg.

De kosten voor het aansluiten bij het Veiligheidshuis kost de gemeente op jaarbasis 10.103,--, als de andere gemeenten (Halderberge, Steenbergen en Woensdrecht) ook meedoen.

De deelname aan het Veiligheidshuis wordt na één jaar geëvalueerd. Voor 1 januari 2009 wordt op basis van deze evaluatie besloten of de gemeente de samenwerking definitief gaat voortzetten.