Werkgeversvereniging AWVN

Sociale zekerheid: werknemer rekent op informatie werkgever

Datum: 20 november 2007

Op 19 november heeft de Sociale Verzekeringsbank het rapport Sociale zekerheid over de grenzen gepresenteerd. Het gaat over de gevolgen van migratie voor de sociale zekerheid van migranten en over de kennis die migranten hierover hebben - en dan met name de rol die sociale zekerheid heeft gespeeld bij de beslissing om naar een ander land te verhuizen.
Het onderzoek levert een aantal opzienbare conclusies op. Emigranten en een deel van de immigranten geven aan te zoeken naar informatie over de gevolgen van de migratie voor hun sociale zekerheidsrechten. Op de vraag welke kanalen zij gebruiken voor het verzamelen van de informatie over sociale zekerheid, geven de geïnterviewden aan te rade te gaan bij uitvoeringsinstanties, de Belastingdienst en de gemeente, maar ook bij de werkgever. De meeste migranten vinden het niet gemakkelijk om de gewenste informatie te vinden, omdat ze niet weten waar ze moeten zoeken en omdat ze niet weten waarnaar ze moeten zoeken. Migranten vinden het vooral hun eigen verantwoordelijkheid om de juiste informatie te vinden, maar ook vinden zij dat de overheid en de werkgever verantwoordelijk zijn hen te voeden met informatie over de gewijzigde sociale zekerheidspositie na een emigratie of een immigratie. Vooral de gevolgen van hun verhuizing voor het pensioen en de ziektekosten is een terrein waar migranten tegenaan lopen als het om sociale zekerheid gaat.

Het rapport toont dus aan dat de werkgever vaak wordt gebruikt als één van de kanalen om de juiste informatie op het vlak van sociale zekerheid boven tafel te krijgen. Een aantal van de respondenten geeft aan de werkgever verantwoordelijk te houden voor het verstrekken van gegevens over de gevolgen van een voorgenomen emigratie of immigratie. Er wordt dus een stevig beroep op u gedaan als werkgever als u voornemens bent om een werknemer - al dan niet tijdelijk - uit te zenden naar een ander land of vanuit een ander land naar Nederland te halen.

AWVN hanteert de visie dat een personele grensoverschrijding gevolgen heeft op vijf deelgebieden, te weten sociaal zekerheidsrecht, migratierecht, arbeidsrecht / arbeidsvoorwaarden, fiscaal recht en pensioen. AWVN kan u assisteren bij het verstrekken van de juiste en volledige informatie aan werknemers die (tijdelijk) buiten Nederland worden tewerkgesteld of gedetacheerd of vanuit het buitenland (tijdelijk) naar Nederland worden gezonden. Via het partnernetwerk beschikt AWVN ook over bijgewerkte informatie over buitenlandse rechtsstelsels.
Meer informatie over deze dienstverlening: AWVN-werkgeverslijn, (070) 850 86 05, werkgeverslijn@awvn.nl.