Algemene Onderwijsbond

Landelijke stakingsacties in voortgezet onderwijs opgeschort

VO-raad geeft toe aan ultimatum onderwijsbonden

20 november 2007

Utrecht -Onder druk van dreigende landelijke stakingsacties en de massale bereidheid van docenten en overig onderwijspersoneel in actie te komen, heeft de werkgeversorganisatie in het voortgezet onderwijs, de VO-Raad, op het laatste moment (zeven minuten voor het verstreken van het ultimatum) toegezegd in te willen gaan op de eisen van de onderwijsbonden.

De VO-raad wilde een cao van 26 maanden met een mager loonbod en in die ruim twee jaar geen enkel uitzicht op werkdrukvermindering. De bonden eisten een kortlopende cao met onmiddellijk vaststelling van de salarisverhoging vanaf 1 juli 2007 van 2,4% en een eindejaarsuitkering van 1,5% in december 2007.

Voorts eisten de bonden overleg over een nieuwe cao per 1 juli 2008, waarbij naast de salarisparagraaf (inclusief dertiende maand) taakbeleid, professionalisering en verlaging van de werkdruk hoge prioriteit hebben en deel uitmaken van de af te sluiten cao.

De VO-raad gaat akkoord met deze eisen. "Daar zijn wij blij mee, maar de draai van de werkgevers is wel verbazingwekkend", aldus Ton Rolvink namens de onderwijsbonden. "Maandag noemde de voorzitter van de werkgevers Sjoerd Slagter het ultimatum van de bonden in het Financieel Dagblad nog onredelijk, vandaag stemt de VO-Raad in. Dat kan alleen maar doordat de directies zagen dat de leraren echt bereid waren om voor hun salaris en de verlaging van de werkdruk te knokken."

Dat betekent dat voor het eind van het jaar al het onderwijspersoneel een salarisverhoging krijgt van 2,4 procent met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2007 én een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1,5 procent. Met de werkgevers wordt zo snel mogelijk doorgepraat over de verlaging van de werkdruk met ingang van volgend schooljaar, iets dat voor de bonden bovenaan de prioriteitenlijst staat.

Voor verdere informatie:

Algemene Onderwijsbond - Ivan Bartholomeus 06-22991579 CNV Onderwijs - Kees van Kortenhof 06-53204736
CMHF - Jilles Veenstra 06-21831424
Abvakabo FNV Christine Boomstra 06-51218402