Politie Midden- en West Brabant

Na de klap: Sindsdien heb ik altijd licht op mijn fiets

TILBURG, 20 november 2007

Regelmatig lezen we in de krant over een fietser die geschept is door een auto. Vooral fietsers zonder licht zijn vaak slachtoffer. Ook het negeren van andere verkeersregels kan levensgevaarlijk zijn, want fietsers zijn erg kwetsbaar in het verkeer.

Frank is bijna 20 jaar. Hij reed begin dit jaar met zijn auto naar zijn werk. Het was 07:00 uur en nog donker. Ik zag een fietser met kapot achterlicht over het hoofd en kreeg m op mijn motorkap. Hoewel de verwondingen bij het slachtoffer meevielen, was de schrik bij beide partijen groot. Ik heb nog even met die jongen staan praten toen hij door ambulancepersoneel werd verzorgd. Hij gaf toe dat ze met drie vrienden naast elkaar fietsten. Moet kunnen, meende hij, maar het is verboden en gevaarlijk. En dat kapotte licht? Dat had hij wel willen maken, maar hij had het veel te druk gehad met andere dingen.

Goed zichtbaar de weg op
Frank herkent zichzelf wel in het verhaal van de jongen. Zo was ik ook. Ik moet bekennen dat ik sindsdien het licht van mijn eigen fiets altijd op orde heb. Op de vraag of het een taak is van ouders om te zorgen dat de verlichting van hun kinderen werkt, antwoordt Frank: Als ze jong zijn wel. Maar als je van de basisschool af bent, kun je best zelf voor je fietsverlichting zorgen, lijkt me.

Handige internetadressen
www.fietslichtaan.nl
www.verkeershandhaving.nl
www.boetebase.nl
www.daarkunjemeethuiskomen.nl

MP3 op de fiets? Niet verstandig!
Het is niet strafbaar om met dopjes in je oren op de fiets te zitten, wel gevaarlijk. Zeker als de muziek wat harder staat, kun je de omgeving niet goed horen en ben je sneller afgeleid. Je hoort autos niet aankomen!

Auteur: Unit Communicatie