KNSB

KNSB dient officieel protest in bij ISU
publicatie: 19-11-2007

De finishprocedure wordt in het internationaal reglement nader uiteengezet in regel 260 >>>

Hoogland (KNSB) - De KNSB zal in navolging van eerdere aankondigingen officieel protest aantekenen tegen de uitslagen van de Essent ISU World Cup van afgelopen weekend. De verschillende genoemde eindtijden, de beelden van de NOS en de toepassing van de reglementen roepen vragen op bij de Topsport Commissie Langebaan van de KNSB.

De KNSB zal haar protest officieel bekrachtigen middels een brief aan de Technische Commissie van de ISU. In het protest zal de KNSB een verzoek indienen voor een onderzoek naar het gebruikte tijdwaarnemingsysteem.

Naast een onderzoek wil de KNSB er bij de ISU op aandringen meer controlemogelijkheden in te bouwen bij tijdwaarnemingsystemen om ervoor te zorgen dat situaties zoals in Calgary in de toekomst uitgesloten worden. Een drievoudig uitgevoerd systeem bestaande uit optische waarneming (ogen op het ijs), fotofinish en transponderregistratie zou dit kunnen bewerkstelligen.

De Topsport Commissie meent dat langebaanschaatsen een eerlijke sport is omdat tijd de winnaar bepaalt. Als er twijfels rijzen over de tijdwaarneming komt de geloofwaardigheid van de sport in het geding.

De finishprocedure wordt in het internationaal reglement nader uiteengezet in regel 260 >>>