Gemeente Assen


Actueel

Activeringsproject in de strijd tegen overlast

20 november 2007

Verslavingszorg Noord Nederland ontwikkelt in opdracht van de gemeenten Assen en Emmen een aanpak voor overlastgevende verslaafden. Via sociale activering moet de overlast door deelnemers aan het project met 50% afnemen. Voor het project stelt Assen een bedrag van 200.000 euro beschikbaar. De overlast in de Gouverneurstuin was mede aanleiding om met dit project te starten.

Instellingen die arbeidsprojecten verzorgen zoals Daat-Drenthe, Alescon en PlanSupport hebben geen geëigend aanbod voor deze doelgroep. Toch zijn werk en dagactiviteiten voor deze mensen belangrijk om aansluiting te vinden bij de maatschappij. Bovendien zal het welbevinden en zelfvertrouwen van de deelnemers toenemen. Door deelnemers dagactiviteiten aan te bieden zullen zij voor de uren dat zij deelnemen in ieder geval geen overlast veroorzaken.

In 2008 zullen tien verslaafden deelnemen aan
dagbestedingsactiviteiten. Het gaat dan om sporten, schoonmaken van de omgeving, muziek, tuinieren. Ook kunnen twintig verslaafden via een leer-werkplaats kennismaken met werk. Er zijn hiervoor samenwerkingsafspraken met Plansupport en Alescon gemaakt. Een van de resultaten van het project moet zijn dat de deelnemers de stap kunnen zetten naar dergelijke reïntegratiebedrijven

VNN zal met deze aanpak een methodiek ontwikkelen ter bestrijding van overlast van verslaafden. Centraal staat daarbij het bieden van een dagritme en zinvolle tijdsbesteding. Deze methodiek moet overdraagbaar zijn en elders in te voeren.

Om te kunnen meten dat de overlast in 2008 verminderd is ten opzichte van 2007 zal VNN in samenwerking met de politie en de beleidsambtenaar voor openbare orde en handhaving een 0-meting en een resultaatmeting ontwikkelen.

Het project kent een proefperiode van een jaar. Wanneer het succesvol blijkt te zijn, is een verlenging van het project mogelijk. Ook kan het project dan worden aangeboden in andere Drentse gemeenten.