Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-637

Arnhem,20 november 2007

FORSE INVESTERING IN GEBIEDEN HET GELDERSCH LANDSCHAP

De provincie Gelderland en Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen gaan de komende zeven jaar fors investeren in de gebieden van Geldersch Landschap. De provincie stelt ruim 40 miljoen euro beschikbaar voor ambitieuze plannen op het gebied van natuur, landschapbeheer, en beleving. Daarnaast koopt de provincie gronden voor ruim 20 miljoen euro en stelt deze ter beschikking aan Geldersch Landschap. Het Geldersch Landschap investeert zelf ruim 11 miljoen euro in deze overeenkomst. Gedeputeerde Staten hebben hierover overeenstemming bereikt met Het Geldersch Landschap.

"Met deze overeenkomst laten we zien dat we serieus werk maken van het 'daadkrachtig partnerschap' zoals we dat in het Collegeakkoord hebben beschreven", aldus gedeputeerde Harry Keereweer. "De uitvoering van belangrijke projecten in het landelijke gebied komt hiermee in een stroomversnelling. De gerichte samenwerking zorgt voor een meer efficiënte realisatie van de plannen en een effectieve inzet van niet alleen menskracht maar ook wat betreft de financiën", stelt Keereweer.

Ook Geldersch Landschap is zeer positief. "We gaan als het ware een relatie van zeven jaar aan, waarin we een groot aantal plannen gaan verwezenlijken op het gebied van natuur, landschap en cultuurhistorie. Maar ook de belevingswaarde van het gebied voor onze bewoners en bezoekers krijgt de nodige aandacht", aldus directeur Janine Pijl van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen.

Partnerschap
Het partnerschap komt goed tot uiting in de afspraak die gemaakt is om gronden te verwerven en in te richten. Zo zal de Provincie 600 ha grond verwerven voor Geldersch Landschap, die de gronden dan gaat inrichten conform de kernkwaliteiten zoals die omschreven staan in de Ecologische Hoofd Structuur (EHS). Prioriteit zal gegeven worden aan die gebieden waar verdrogingsmaatregelen en mileuherstelmaatregelen noodzakelijk zijn. Het gaat daarbij om de zogenaamde TOP-lijstgebieden zoals de Staverdensebeek bij Uddel-Elspeet, Erica bij Barneveld en de Wisselse Veen bij Epe

Ook gaat Geldersch Landschap de komende jaren projecten uitvoeren waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de realisatie van het vitale platteland in de provincie. Hierbij gaat het om projecten die zorgen voor een verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving voor natuur, landschap en recreatie en verbetering van de milieukwaliteit. Bijvoorbeeld De Cannenburch (Vaassen), Wekeromse Zand (Ede) en bosaanleg in De Regulieren (Culemborg).

Eerste meerjarenovereenkomst
De overeenkomst, met een looptijd van zeven jaar, zal nog besproken worden in de Provinciale Staten vergadering van 9 januari 2008. Als Provinciale Staten akkoord gaan met de overeenkomst, dat is het de eerste overeenkomst die Gedeputeerde Staten zullen afsluiten als uitvloeisel van de afspraken uit het coalitieakkoord.



Provincie Gelderland