Gemeente Helmond


De toekomst van het peuterspeelzaalwerk

Helmond is ongeveer de enige gemeente in Nederland waar het peuterspeelzaalwerk nog niet is geprofessionaliseerd.

Dat moet als het aan het college van b&w ligt snel veranderen. Met het Rijk is afgesproken dat dit in 2009 geregeld is en de gemeente moet wellicht flink wat geld terugbetalen als deze afspraak niet wordt nagekomen.

College heeft voorkeur voor Spring
Al jaren wordt in Helmond een discussie gevoerd over het professionaliseren en de positie van het peuterspeelzaalwerk. Het college wil dat de raad komende weken een besluit neemt. De discussie spitst zich toe op twee ontwikkelmodellen voor de toekomst van het peuterspeelzaalwerk: een plan dat ontwikkeld is door de Stichting Welzijn Helmond (SWH) met partners, dat uitgaat van aanhaking van het peuterspeelzaalwerk bij SWH en een ander plan dat uitgaat van integratie van het peuterspeelzaalwerk met kinderopvang. Het college heeft vorige week een voorkeur uitgesproken voor het integratiemodel. In de praktijk betekent dat het peuterspeelzaalwerk dan wordt ondergebracht bij Kinderopvang Spring en dat Spring verantwoordelijk wordt voor de uitvoering door de vrijwilligers en professionals.

Afwegingen
Wethouder Boetzkes: Beide plannen gaan uit van samenwerking. Uiteindelijk zullen de partners in het veld met elkaar ervoor moeten zorgen dat onze Helmondse peuters samen kunnen spelen, elkaar kunnen ontmoeten en voorbereid worden op een succesvolle schoolloopbaan. De hamvraag in de commissie en gemeenteraad is wie de kartrekker wordt: SWH of Spring? SWH heeft samen met de Helmondse Overkoepeling Peuterspeelzalen (HOP) de afgelopen jaren bewezen uitstekend werk te leveren. Daar zit volgens het college dan ook niet de twijfel. Echter, het plan van SWH en HOP komt niet overeen met het rijksbeleid, dat uitgaat van het naadloos samenvoegen van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in 2010. Het plan van SWH en HOP biedt onvoldoende duidelijkheid over de structurele kosten van het peuterspeelzaalwerk. Wethouder Boetzkes: Één ding is duidelijk: SWH wordt voor bijna 100% gesubsidieerd door de gemeente, dus alle extra kosten zouden op de begroting van de gemeente drukken. Daar staat tegenover dat Spring heeft aangegeven bereid te zijn eigen middelen in het peuterspeelwerk te willen investeren.
Bovendien biedt de Wet Kinderopvang voor een aanzienlijke groep ouders extra financiële en fiscale mogelijkheden. In die constructie loopt de gemeente dus géén financieel risico en is ook de kwaliteit van het peuterspeelzaalwerk gegarandeerd.

Vrijwilligers heel belangrijk
Helmond is een echte vrijwilligersstad. Het college heeft de vrijwilligers hoog in het vaandel staan. De positie van de vrijwilligers in het peuterspeelzaalwerk moet dan van het college ook absoluut gegarandeerd worden, ook als Kinderopvang Spring het voor het zeggen krijgt. Gelukkig heeft Spring al veel ervaring opgebouwd met het werken met vrijwilligers. Voor de tussenschoolse opvang bijvoorbeeld hebben zij 220 vrijwilligers onder hun hoede. Wethouder Boetzkes is verder blij met de uitkomsten van een behoefteonderzoek dat HOP onlangs heeft gehouden onder haar leidsters. Daaruit blijkt overduidelijk dat de leidsters open staan voor professionalisering. Daarnaast staat een groot deel van hen ook positief tegenover combinatiefuncties (bijvoorbeeld in kinderopvang of in het onderwijs). Twee punten waar de wethouder zich graag hard voor wil maken.

De commissie Samenleving bespreekt dit onderwerp op 26 november en de raad buigt zich op 4 december over deze kwestie.