CAD marktleider werkt samen met TNO aan onderzoek naar Semantic Web

Dit is een gezamenlijk persbericht van TNO en Graphisoft

Graphisoft implementeert TNO technologie in CAD Software

20 november 2007 - Door een nieuw TNO-concept (PMO) kunnen ontwerpers en constructeurs van bouwprojecten sneller en met minder fouten hun ontwerp maken en aanpassen en de consequenties daarvan volautomatisch laten doorrekenen. Het concept wordt op dit moment geïmplementeerd door Graphisoft dat met hun pakket ArchiCAD een van de marktleiders is in ontwerpsoftware voor bouwers en architecten. Dit alles gebeurt in de context van het Europese project ManuBuild.

Building Information Modelling (BIM) is het gezamenlijk bewaren en bewerken van alle relevante data van een bouwwerk. Het TNO-concept voegt daar nu iets aan toe. Dankzij het gebruik van PMO kunnen de consequenties van aanpassingen in het gebouwmodel direct door de computer worden verwerkt. Tot op heden moest veel van de interpretatie door mensen worden gedaan, hetgeen kostbaar is en meer kans op fouten geeft. Dankzij PMO kan de computer nu deze interpretatie overnemen.

"Graphisoft heeft altijd al voorop gelopen in de bouwsector. Onze samenwerking met TNO is daar nog maar eens een bewijs van", aldus Dominic Gallello, CEO van Graphisoft.

PMO is één van de eerste praktische toepassingen van productmodellering met het Semantic Web (de nieuwe generatie internettoepassingen). TNO en Graphisoft zijn leidend in de bouwsector als het gaat om technologische ontwikkelingen. PMO is een open model dat voor iedereen gratis beschikbaar is.

Over Graphisoft

Graphisoft loopt voorop in de ontwikkeling van oplossingen op het gebied van Virtual BuildingTM en wordt erkend als de wereldmarktleider van model-based software en services voor de bouw. Onze klanten zijn leidend in de bouwindustrie. Zij leveren projecten af die beter zijn ontworpen, voorspelbaarder zijn te bouwen en goedkoper om te exploiteren.