Waterschap Roer & Overmaas


toekomstig watersysteem aan de man

Waterschap brengt visie toekomstig watersysteem aan de man

Nota stedelijk waterbeleid (pdf) uitgereikt tijdens Waterpanel

Het Nederlandse waterbeleid is in de afgelopen 10 jaar rigoureus gewijzigd als reactie op het toenemend aantal wateroverlastsituaties, dreigende hydrologische gevolgen van de klimaatswijziging en nieuwe Europese regelgeving. Gezamenlijk hebben de Nederlandse overheden gekozen voor een gestructureerde en voortvarende aanpak om herstel en behoud van veerkrachtige watersystemen te garanderen. Een van de in het oogspringende veranderingen geldt voor het stedelijk waterbeheer. Daarom heeft Waterschap Roer en Overmaas hierover nu een visie voor de toekomst aan het papier toevertrouwd. De eerste exemplaren zijn uitgereikt tijdens het ambtelijke Waterpanel van 13 november, een platform voor medewerkers van gemeente, provincie en waterschap die zich met het thema (stedelijk) water bezig houden.

Samenwerking loont
Uitgangspunt van de visie is dat de zorg voor waterkwaliteit en waterkwantiteit alleen een kans van slagen heeft als alle wateraspecten in hun totale samenhang worden bekeken. `Om het watersysteem in de bebouwde kom op orde te krijgen en te houden is een visie op de samenhangende elementen en het samen optrekken met partners van groot belang', aldus Marco de Redelijkheid, beleidsmedewerker bij Waterschap Roer een Overmaas. Het waterschap speelt in zijn visie in op nieuwe richtlijnen zoals de Europese Kaderrichtlijn Water en de wet Gemeentelijke watertaken. Bij het omgaan met water wil het waterschap kijken naar alle onderdelen van het watersysteem (grond-, oppervlakte-, afval-, regen- en drinkwater) en hun onderlinge relaties. Om zicht te krijgen op deze relaties stellen gemeenten en waterschappen gezamenlijk gemeentelijke waterplannen op. Ook de watertoets bij bestemmingsplannen is een voorbeeld van goede afstemming tussen gemeente en waterschap. Om de nieuwe ontwikkelingen, richtlijnen en de consequenties ervan met gemeenten te bespreken organiseert het waterschap samen met de provincie waterpanels in het werkgebied van Waterschap Roer en Overmaas. `Zo hoeft niet iedereen het wiel uit te vinden en partners kunnen ook kennis uitwisselen en van elkaar leren', aldus Wiel Pakbier, beleidsmedewerker bij het waterschap en de motor achter de organisatie van de waterpanels.

Duurzaam, kostenbesparend en een prettiger leefomgeving Beperkte voorheen de discussie over het stedelijk waterbeheer zich grotendeels tot de waterketen (water in de buizen, riolering en zuivering). Inmiddels wordt water in bebouwd gebied meer als onderdeel van het totale watersysteem en van het totale stroomgebied gezien.

Het waterschap wil met zijn beleidsnota het stedelijk waterbeheer meer en structureel aandacht geven en vastleggen waar het waterschap in de praktijk al mee gestart is. `Onze rol is het stimuleren en ondersteunen van gemeenten bij het uitvoeren van duurzaam waterbeheer in bebouwde gebieden. We zijn daar al langer mee bezig en hebben ook periodiek bijeenkomsten in de vorm van waterpanels om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Daar gaat een stimulerende werking van uit. Er zijn al verschillende voorbeelden waarin de samenwerking gestalte krijgt. In een aantal gevallen leidt dit zelfs tot duidelijke kostenbesparingen', aldus Jan Schrijen, voorzitter van het waterschap. Zo zijn eerder dit jaar overeenkomsten gesloten met de gemeenten Voerendaal en Kerkrade om samen te werken en leidt dit tot aanzienlijke kostenbesparing en een beter milieurendement. Op dit moment onderzoekt het waterschap samen met de gemeenten Gulpen-Wittem, Margraten en Vaals of samenwerken in de afvalwaterketen loont.

Het waterschap wil zoveel als mogelijk de natuurlijke kringlopen in stand houden. Dit betekent dat water, en met name relatief schoon regenwater, meer in het gebied zelf moet worden vastgehouden in plaats van zo snel mogelijk te worden afgevoerd. Dit afkoppelen van hemelwater van de riolering is bijvoorbeeld toegepast in de wijk Heugemerveld in Maastricht, waar het regenwater wordt geïnfiltreerd in de bodem. Ook kan het regenwater worden gebruikt ter verfraaiing van de woonomgeving in plaats van het snel af te voeren naar de rioolwaterzuivering. Duurzaam (stedelijk) waterbeheer is niet alleen goed voor het milieu en voor de portemonnee, maar komt ook de woonkwaliteit ten goede. Zo wordt op dit moment gewerkt door de gemeente Beek en het waterschap aan het boven de grond halen van de Keutelbeek. Het schone bronwater loopt nu nog het riool in en is daarna niet meer zichtbaar. Dit bronwater wil het waterschap weer scheiden van het riool en zichtbaar maken. Het schone water komt zo niet meer onnodig op de rioolwaterzuivering en de capaciteit van het riool wordt ontlast.