Gemeente Drechterland

20-11-2007
Vervuilde grond wordt bouwstof voor fundering

Einde grondopslag Koggeweg in zicht

Het grondepot in Hem, nabij sportpark De Drieban wordt met ingang van 22 november verwijderd.

Nabij het sportpark De Drieban in Hem is grond opgeslagen. De grond mag in de opgeslagen vorm nergens worden toegepast en er zijn strenge regels voor het elders hergebruiken of toepassen van grond. De grond wordt, voor het vervoer, verwerkt tot een bouwstof. Donderdag 22 november begint Ooms Construction met het werk bij het gronddepot.

Asfalt
De grond is vervuild met brokjes asfalt die olie bevatten en is afkomstig uit een oude onderlaag van De Buurt en de Oostergouw in Venhuizen. Voor de renovatie van deze wegen moest destijds grond worden afgegraven. De mate van vervuiling dwong de gemeente de grond op te slaan en er is jarenlang gezocht naar een bestemming of andere oplossing.

Oplossing
De oplossing is nu gevonden door de grond ter plaatse te mengen met cement. In vaktermen noemen we dit immobiliseren. Het resultaat hiervan is een nuttig toepasbare bouwstof dat als funderingsmateriaal op het overslagterrein Schelphoek van Ooms in Hoorn wordt toegepast.

Vervoer
De verwachting is dat de klus ongeveer 10 dagen in beslag neemt. Na ongeveer 175 ritten met een vrachtauto is het werk afgerond. Tijdens de werkzaamheden ontstaat mogelijk wat overlast voor het overige verkeer. We doen ons uiterste best deze overlast tot een minimum te beperken en rekenen op uw begrip.

---