Partij van de Arbeid

Tentoonstelling over Willem Drees


20-11-2007 04:11

Vandaag opende Wouter Bos een virtuele tentoonstelling over Willem Drees, getiteld Willem Drees: privépersoon, staatsman en icoon. Bos gaf in zijn speech aan in de huidige coalitie te streven naar een sociaal én economische sterke samenleving voor iedereen. Een toekomst die, in de woorden van Drees schoner en menswaardiger Is dan tot nu toe heeft bestaan.

Bos opende de tentoonstelling bij het Nationaal Archief in het bijzijn van enkele kleinkinderen van de staatsman. Veel van de tentoongestelde archiefstukken waren tot nu toe in familiebezit en zijn voor het eerst te zien. Het Nationaal Archief heeft de tentoonstelling gemaakt om te vieren dat de particuliere collectie van Willem Drees nu compleet is en gereed voor onderzoek. Het archief van Willem Drees is een van de belangrijkste particuliere collecties die het Nationaal Archief bezit.

Persoonlijke archiefstukken Willem Drees
Het Nationaal Archief bezat al de particuliere collectie van Willem Drees (1886-1988) over zijn politieke leven. De familie van de beroemde oud-minister-president voegt hier nu honderden archiefstukken met een persoonlijk karakter aan toe, waardoor de particuliere collectie Drees compleet is. De nieuwe aanvulling bevat brieven, documenten en andere archiefstukken uit de privésfeer die licht werpen op de verschillende periodes uit zijn leven.

Zo kunt u zijn geboortebewijs aantreffen, brieven uit zijn verlovingstijd in steno (een hobby die beide verloofden bezigden), documenten uit de interneringstijd in Buchenwald, en een verscheidenheid aan archiefstukken die hij verzamelde tijdens zijn periode als Haags wethouder, als minister van Sociale Zaken en als minister-president.

Legende Vadertje Drees
Een persoonlijk archief zegt altijd iets over leven en werken van degene die het heeft gevormd, en over de tijd waarin hij of zij leefde. In het geval van Drees komt daar nog iets bij: zijn legende. Hij kreeg veel brieven van gewone burgers, als dank voor de ouderdomsvoorziening, en bij zijn verjaardagen.

Vooral in 1986, toen hij honderd jaar werd, kreeg hij naast bloemen en cadeaus een overstelpende hoeveelheid brieven, kaarten en tekeningen. Die stukken maken van Drees meer dan een belangrijk staatsman. 'Vadertje Drees' was een icoon.

Drees-archief: virtueel en fysiek raadpleegbaar De virtuele tentoonstelling Willem Drees: privépersoon, staatsman en icoon is vanaf de opening door Wouter Bos voor iedereen te zien op: www.nationaalarchief.nl

(Bron: Nationaal Archief)

De volledige speech van Wouter Bos vindt u in onze digitale bibliotheek>