Gemeente Maastricht

Toeristisch bezoek Maastricht opnieuw gestegen

In 2006 is het centrum van Maastricht bezocht door 18,5 miljoen bezoekers. Dit betekent een stijging ten opzichte van 2005 met ruim een miljoen bezoekers. Dit aantal kan onderverdeeld worden in:


* 10,1 miljoen mensen, die een bezoek aan het centrum brengen om te winkelen of voor een bezoek aan de horeca;
* 6,5 miljoen toeristen;

* 0,5 miljoen zakelijke toeristen (deelnemers aan congressen en beurzen);
* 1,4 miljoen evenementenbezoekers.

Augustus en december zijn de drukste maanden; januari en februari de rustigste. De topmaand voor zakelijke bezoekers is maart tijdens de TEFAF. De groep zakelijke bezoekers stijgt minder hard dan in eerdere jaren. Deze conclusie past in het beeld van veel hoteliers dat het lastiger wordt om de zakelijke toerist naar Maastricht te trekken. De grootste procentuele stijging deed zich voor in het evenementenbezoek.

Dit zijn enkele resultaten van TIM, de Toeristische Index Maastricht, een onderzoek van OWP research naar de omvang van de bezoekersstromen in Maastricht. In 2005 heeft het bureau eveneens een dergelijk onderzoek uitgevoerd. In de aantallen bezoekers zijn niet meegeteld de 1600 mensen die in het centrum wonen en de 9000 mensen, die er werken.

Uit de berekeningen van OWP blijkt dat december de drukste maand is door het hoge aantal bezoekers aan Winterland en de winkelstraten in combinatie met het grote aantal eigen bewoners, dat dan in de stad aanwezig is. Augustus kent ook hoge bezoekersaantallen, maar dan zijn veel inwoners op vakantie, zodat de stad minder druk lijkt.

Het is de bedoeling dat dit jaarlijkse onderzoek wordt omgezet in een continue onderzoek voor bezoek en toerisme in Maastricht, dat bruikbare informatie oplevert voor het centrumbeleid, evenementenbeleid en de aanpak van het congrestoerisme. Momenteel onderzoekt OWP in opdracht van de VVV de verblijfsduur van de bezoekers.