Grafisch Archief Querido overgedragen aan Universiteit van Amsterdam

20/11/2007 16:25



Bijzondere Collecties van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam



Meer dan 600 hangmappen; duizenden ontwerpen

Uitgeverij Querido heeft negen strekkende meter archief overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Het zogenaamde 'Grafisch Archief' bevond zich op een zoldertje in de panden aan de Singel 262 in Amsterdam, en bestond uit meer dan 600 hangmappen met duizenden schetsjes en werktekeningen. Het materiaal is nu passief geconserveerd en toegankelijk voor onderzoek.

Ongeveer sinds de jaren veertig van de vorige eeuw brengt Querido materiaal bijeen dat met het ontwerp en de productie van het (stof)omslag en/of de band te maken heeft. Daarnaast maakt - uit het digitale tijdperk - een aantal prints deel uit van dit archief. Overigens behoren boekillustraties niet tot deze schenking: die worden in de regel na reproductie aan de illustratoren teruggegeven. De affiches, de fondscatalogi en ander pr-drukwerk van Querido worden wel in de Bijzondere Collecties opgenomen - zover nog niet aanwezig. Een keuze uit het Grafisch Archief Querido zal te zien zijn op de tentoonstelling 'Geef een boek!', die van maart tot en met mei 2008 is te bezoeken in de tentoonstellingszalen van de Bijzondere Collecties.

Beroemde boekverzorgers
Het Grafisch Archief Querido biedt een rijk overzicht van een belangrijk en interessant deel van de Nederlandse grafische vormgeving. Hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur passeren de revue in ontwerpen van boekverzorgers als Susanne Heynemann, Theo Kurpershoek, Helmut Salden, Harry N. Sierman, Gerrit Noordzij, J. Tapperwijn (ps. van Ary Langbroek) en Brigitte Slangen. Ook voor literatuurhistorici die zich met paratext bezighouden, kan dit archief interessante aanknopingspunten bieden.

Over Querido
De Amsterdamse literaire uitgeverij Querido werd in 1915 opgericht en is nu een van de leidende Nederlandse literaire uitgeverijen, met beroemde auteurs als Gerrit Achterberg, Hella S. Haasse, A.F.Th. van der Heijden en Thomas Rosenboom. Querido heeft daarnaast een bijzonder goede naam wat betreft de vormgeving van haar uitgaven. Bekend zijn ook de Salamanders: de eerste Nederlandse pockets.





http://bc.uba.uva.nl