Ministerie van Financiën

Vragen inzake private equity investeerders en hedgefondsen

Vragen en antwoorden | 20-11-2007 | nr FM07-2828

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk : FM 2007-2828 U

Uw brief (Kenmerk) : 2070804130

Geachte voorzitter,

Bijgaand doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Koser Kaya (D66) over private equity investeerders en hedgefondsen.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos

2070804130

Vragen van het lid Koser Kaya (D66) aan de minister van Financiën over diens uitspraken waarin hij alle Kamerleden over één kam scheert voor wat betreft economisch analfabetisme. (Ingezonden 2 november 2007)

Vragen 1 en 2

Waarop baseert u de stelling dat private equity investeerders en hedgefondsen "volgens krant en Kamer" allemaal "uitzuigende uitverkopers, kaalvretende sprinkhanen (en) asociale kapitalisten" zijn?1 Wat verstaat u in dit citaat onder "de Kamer"?

Antwoord

Het citaat is onjuist. De tekst die ik bij de uitreiking van de Henri Sijthoff-Prijs in Amsterdam heb uitgesproken was: "Allemaal uitzuigende uitverkopers, kaalvretende sprinkhanen, asociale kapitalisten, volgens velen". Ik heb het sentiment ten aanzien van dit type investeerders dat in het maatschappelijke debat van de afgelopen jaren voorkomt, willen nuanceren. "De Kamer" komt in de door mij uitgesproken zin niet voor.

Vraag 3

Sluit u zich aan bij de kritiek van uw ambtsvoorganger, de heer Zalm, op de visie van toenmalige minister van Economische Zaken, de heer Wijn, die private equity investeerders en hedgefondsen eind augustus 2006 vergeleek met " sprinkhanen die een bedrijf leegvreten"?2

Antwoord

Ja, maar dat laat onverlet dat er zich in het verleden incidenten hebben voo rgedaan waarbij de toegevoegde waarde van inmenging van een private equity investeerder of hedgefonds geenszins evident is en die daarom de nadrukkelijke aandacht verdienen. De voorgenomen maatregelen om onwenselijke excessen te beperken, heb ik uiteengezet in mijn brief d.d. 31 oktober 2007 inzake het feitenonderzoek naar hedgefondsen en private equity.


1: Minister Bos (Financiën), "Kaalplukken vrijwel niet aan de orde", Het Financieele Dagblad, 1 november 2007.
2: Zie o.a. De Telegraaf, 25 augustus 2006 ("Zalm niet blij met uitlatingen Wijn over investeerders").