Time : 16:26:12
Date : 20 November 2007
Sender Name: FEBEM-FEGE

Investeren in bodemsanering rendeert - Bodemcongres wijst op positieve kanten

Over bodemsanering wordt vaak louter als een 'probleem' gesproken. Toch zijn er heel wat positieve kanten aan verbonden. Niet alleen verdienen in Vlaanderen al vele duizenden mensen dagelijks hun brood met activiteiten in de bodemsanering, het is ook een belangrijke hefboom in de verdere ontwikkeling van ons land. Onderbenutte oppervlakten worden terug gebruiksklaar gemaakt, stadskankers worden opgeruimd, gevaren voor de volksgezondheid worden weggewerkt.

Vlaanderen heeft nood aan nieuwe bedrijfsterreinen, ruimte voor te wonen, natuur- en landbouwgebieden... Alleen al in de provincie Antwerpen liggen vandaag zo'n 250 hectaren bedrijfsterreinen onbenut wegens een saneringsproblematiek. Maar vaak betekent een sanering ook een hele opluchting voor een bedrijf als het na jaren onzekerheid, ten gevolge van een bodemverontreiniging, eindelijk door een goede sanering het probleem niet meer meezeult bij toekomstige overnames of waarderingen. Recente evoluties in wetgeving kunnen echter een achteruitstelling betekenen om op lange termijn tot een duurzame oplossing te komen voor de bodemverontreiningen die in Vlaanderen aanwezig zijn.

Vlaanderen mag dan inzake regelgeving een koploper zijn in de bodemsanering in Europa, wanneer het neerkomt op de vertaling van deze wetgeving naar praktische uitvoering dan blinkt deze regelgeving niet uit in duidelijkheid. Dit heeft als gevolg dat de betrokken decreten en uitvoeringsbesluiten nog te vaak worden gebruikt om niet te moeten saneren. De sector vraagt dan ook een meer transparante en eenvoudigere regelgeving met de focus op kwaliteitsvol onderzoek en saneren én een meer efficiënte controle. De verschillende controle- en inspectiediensten controleren nu zonder veel onderlinge coördinatie altijd dezelfde bedrijven terwijl de echte illegale grondcircuits te weinig worden aangepakt. Saneringen dienen ook kwaliteitsvol te zijn. Als te veel wordt bespaard op de sanering en er nog verontreiniging achterblijft, dan zou het probleem wel eens na enkele jaren weer kunnen opduiken. Over heel wat verontreinigende stoffen staat onze kennis ook nog maar in de kinderschoenen en kennen we de effecten op de volksgezondheid nog onvoldoende. Ook onze overheden moeten meer het voorbeeld geven. Nu merkt de sector dat het vaak overheden zijn (lokaal, provinciaal, gewestelijk en federaal) die proberen hun saneringsplicht te ontlopen ook al zijn zij duidelijk de vervuiler. De bodemsaneringssector bestaat ook uit tal van Vlaamse bedrijven met heel wat deskundigheid. Deze bedrijven kunnen hun mannetje staan op de internationale markt en op die manier extra toegevoegde waarde scheppen ten dienste van de verdere economische ontwikkeling van Vlaanderen. Maar levensbelangrijk daarbij is een goede thuismarkt. Ook al groeit deze thuismarkt, het is met horten en stoten en zeker niet in die mate zoals het midden jaren negentig werd vooropgesteld. De saneringssector heeft nood een aan versnelling in de bodemsanering. Vlaanderen kiest nog te weinig resoluut voor het onderzoeken en saneren van haar industrieel passief.

Grondreinigers (verenigd in FEBEM), aannemers actief in de bodemsanering (verenigd in OVB) en deskundigen (verenigd in VEB) presenteren op 22 november hun visie op het bodemsaneringsbeleid en laten daarbij ook heel wat ervaringsdeskundigen aan het woord. Daarbij worden zowel financiële, juridische als gezondheidsaspecten belicht. . De bodemsaneringssector is in Vlaanderen uitgegroeid tot een volwaardige economische sector, waarin iets minder dan 5000 mensen actief zijn. Volgens een recente studie is bovendien gebleken dat de totale omzet rond de 500 miljoen euro schommelt. De grondreinigers in Vlaanderen verwerkten in 2006 zo'n 1 miljoen ton grond (waarvan 600.000 ton via een biologisch proces, 350.000 ton fysico-chemisch en 50.000 ton thermisch). Zo'n kleine 200 personen waren hierin actief. Daarnaast werken zo'n 500 mensen vanuit de aannemerij rechtstreeks in bodemsaneringen. . Daarnaast werken er zo'n 500 personen bij de ongeveer 100 erkende
bodemsaneringsdeskundigen (voor het overgrote deel lid van VEB) en is er een belangrijke onrechtstreekse tewerkstelling (machinebouw, ingenieursbureaus, labo's, advocaten, boorfirma's ...). Ook bij de overheid werken heel wat mensen al in dit beleidsdomein. Journalisten zijn op 22/11 tussen 13u en 13u30 welkom in Technopolis (Technologielaan, Mechelen) voor verdere tekst en uitleg vanwege de organisatoren.

U kan uiteraard ook het congres mee volgen (start om 14u-www.bodemcongres.be).

Meer informatie:
Werner Annaert
Algemeen Directeur FEBEM
(0476/90.76.28);

Geert Ide
Voorzitter OVB
(0476/31.77.90);

Wouter Gevaerts
Voorzitter VEB
(0486/64.29.96)