Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Zwolle, 21 november 2007

Convenant NPCF en Menzis: patiënt krijgt meer invloed

De NPCF en Menzis gaan patiënten meer betrekken bij de zorginkoop. De pilot die beide partijen dit jaar deden met patiënten aan de onderhandelingstafel bij de zorginkoop, wordt landelijk beleid en uitgebreid met meer ziektebeelden. Op 20 november ondertekenen Iris van Bennekom (NPCF) en Roger van Boxtel (Menzis) hiertoe een convenant.

`Inbreng van patiënten in de zorginkoop vinden wij absoluut noodzakelijk,' aldus directeur Iris van Bennekom van de NPCF. `Het geeft verzekeraars een goede basis voor het maken van keuzes bij hun inkoop'. Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van Menzis, beaamt dat: `Met deze betrokkenheid kunnen we niet alleen gerichter goede zorg inkopen. We gaan die resultaten ook meenemen in onze Behandelwijzer, zodat consumenten kunnen zien welk ziekenhuis rekening houdt met de wensen van de patiënt'.

Patiëntenwensen
In het pilot-project zorginkoop met vijf ziekenhuizen in de regio Groningen zijn de wensen van vier specifieke patiëntengroepen geïnventariseerd en gebruikt in het inkoopbeleid van Menzis. Dit gebeurde voor de ziektes prostaatkanker, borstkanker, de ziekte van Duchenne en voor kankerpatiënten met een stoma. Voor deze aandoeningen zijn criteria voor een optimale zorgverlening opgesteld, geheel vanuit de ervaringen en het oordeel van patiënten zelf. De criteria richten zich op vijf thema's: voorlichting over het behandeltraject, logistiek en interne afstemming (bijvoorbeeld planning van onderzoeken op één dag), multidisciplinaire samenwerking, bewaking richtlijnen en transparante keuzemogelijkheden (waar kan de patiënt het beste terecht voor de behandeling van zijn ziekte).

Resultaten pilot
De projecten variëren van de ontwikkeling van optimale zorgtrajecten tot aandoeningspecifieke informatie op bijvoorbeeld de website van het ziekenhuis. Deze projecten zijn nu volop in uitvoering. Zo concludeerde het UMCG dat de informatie over de behandelingen voor kanker niet afgestemd was op de wensen van patiënten. Ook sloot het niet aan bij de fase van de behandeling. Daardoor bleek dat de patiënt zijn vragen opspaarde tot het volgende bezoek. Het UMCG werkt nu aan een site die per fase van de behandeling de gewenste informatie geeft; bovendien is het ziekenhuis een telefonisch spreekuur met verpleegkundigen gestart voor patiënten die tussentijds vragen hebben.

Uitbreiden
In de toekomst wil Menzis deze wijze van werken uitbreiden naar meer regio's en benutten voor meer aandoeningen. "Hierbij denken we aan andere vormen van kanker, zoals slokdarmkanker en blaaskanker", aldus Van Boxtel. Bij het inkopen van zorg worden zorgaanbieders zo gestimuleerd om meer vanuit kwaliteitscriteria van patiënten te werken. Menzis investeert over 2007, 2008 en 2009 rond de 1 miljoen in het project.

Het project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Vereniging Spierziekten Nederland, en Zorgbelang Groningen. De NPCF (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie) en Zorgbelang Groningen organiseren de inbreng van patiënten. Menzis faciliteert de verbeteringen in de ziekenhuizen. Het programma Zekere Zorg (Fonds PGO/VWS) maakt deelname van patiëntenorganisaties mogelijk.


Noot voor de redactie,