Gemeente Zaanstad

20-11-2007

Lekker wonen en minder energie gebruiken! Dat is de belofte van de communicatiecampagne BespaarDaar die in het voorjaar van 2007 van start ging. Zaanstad focust zich, samen met andere Noord-Hollandse gemeenten en Amsterdamse stadsdelen, op de mogelijkheden van energiebesparing in de bestaande woningbouw. Want als particuliere woningeigenaar kun je bijzonder veel geld in de knip houden door energiebesparende maatregelen toe te passen.

Met de campagne `Zuinig MET Zaanstad' wordt het vraagstuk waar met besparen te beginnen meteen opgelost. Een gratis en eenvoudig in te vullen online energiescan op de website www.bespaardaar.nl vertelt de woningbezitters in een oogwenk hoe energiezuinig hun woning is. Naar aanleiding van deze scan worden concrete tips en adviezen over mogelijk toe te passen energiebesparende maatregelen gegeven. Daarnaast kan direct een offerte worden aangevraagd bij bedrijven die de energiemaatregelen uitvoeren. Het resultaat: meer wooncomfort, een lager energiegebruik en minder vaste energielasten.

De gemeente Zaanstad geeft het goede voorbeeld. Onder het mom van Zuinig MET Zaanstad wordt o.a. bij de ontwikkeling van het nieuwe gemeentehuis in Inverdan extra gelet op besparende mogelijkheden. Maar ook de afdeling ICT van de gemeente zet zijn beste beentje voor. Medewerkers worden gestimuleerd hun steentje bij te dragen door computers, printers en beeldschermen helemaal uit te zetten niet op stand-by te laten staan. Daarnaast kunnen adapters van randapparatuur zoals mobiele telefoons uit het stopcontact worden gehaald als het apparaat is opgeladen en wordt er op gelet alleen te printen als dat echt nodig is.

Om de mogelijkheden van BespaarDaar bij zoveel mogelijk inwoners van Zaanstad bekend te maken, zal in november een speciale actie worden gehouden. Medewerkers van het leerwerkcentrum Zwerk5 en vrijwilligers van Milieudefensie zullen in het centrum van Zaandam folders uit delen om de mogelijkheden van energiebesparing onder de aandacht te brengen. Op 23, 24 en 29 november en op 6 december zijn de vertegenwoordigers van BespaarDaar aanwezig op de Gedempte Gracht, bij de Rozengracht en op Industrieterrein Zuiderhout bij doe-het-zelf-zaak Hornbach. De website www.bespaardaar.nl is natuurlijk 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.