Rechtbank Utrecht


Gevangenisstraf voor invoer cocaïne in schoenen

20 november - Een 25-jarige man uit Utrecht en een 24-jarige man uit Rotterdam zijn door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk tien en drie jaar. Beide mannen zijn volgens de rechtbank schuldig aan grootschalige invoer van cocaïne. De Utrechtenaar werd bovendien veroordeeld voor ontvoering met geweld.

De 25-jarige Utrechtenaar werd schuldig bevonden aan het invoeren van meer dan 16 kilogram cocaïne. Hij werd daarnaast schuldig bevonden aan het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving tot tweemaal toe (van hetzelfde slachtoffer). Het slachtofer is daarbij meermalen met vuurwapens bedreigd. Zijn polsen en voeten werden met tape vastgebonden en hem werd meerdere keren een pistool tegen het hoofd gezet. De Rotterdamse man werd schuldig bevonden aan de invoer van meer dan drie kilogram cocaïne en kreeg mede daarom een lagere straf.

Beide mannen behoorden volgens de rechtbank bovendien tot een criminele organisatie, die zich op geraffineerde wijze in twee maanden tijd zes maal schuldig heeft gemaakt aan invoeren, bewerken en verkopen van omvangrijke hoeveelheden cocaïne. Er werd daarbij gebruik gemaakt van verschillende koeriers, die de cocaïne vanuit Afrika vervoerden in geprepareerde schoenen en fotoalbums. Ook hield de organisatie zich bezig met het witwassen van de opbrengsten van de cocaïne waarbij de opbrengsten eveneens in geprepareerde schoenen werden getransporteerd naar Afrika.

LJ Nummers

BB8313
BB8317

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 20 november 2007 Naar boven