VVD


20-11-2007

Donner moet niet weglopen voor aanpak Wajong

Stef Blok, woordvoerder Sociale Zaken van de VVD-Tweede Kamerfractie maant minister Donner tot haast met het hervormen van de Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Jonggehandicapten (Wajong).

Momenteel maken 160.000 jongeren gebruik van deze voorziening, dat aantal zal meer dan verdubbelen wanneer dit kabinet niet ingrijpt.

Blok: "Minister Donner heeft alleen een vaag plan van aanpak gepresenteerd. Omdat de coalitie weer verdeeld is wil hij verdere stappen uitstellen. Voor de VVD is dat onacceptabel, we mogen niet accepteren dat straks 375.000 jongeren met een uitkering langs de kant worden geparkeerd. De liberaal heeft al een aantal voorzetten gegeven, die minister Donner zo kan overnemen.

De grote groei zit bij psychische en gedragsstoornissen (ADHD, autismeachtige stoornissen), niet bij lichamelijke beperkingen. Voor veel mensen met psychische aandoeningen kan gelukkig passend werk gevonden worden. Voorwaarde is dan wel dat werk loont en dat er goede begeleiding is.

Daarom stelt de VVD voor dat:


- Geen definitieve keuring plaatsvindt op 18-jarige leeftijd tenzij onomstotelijk vaststaat dat sprake is van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid.


- Bij lichtere aandoeningen is er recht op studiefinanciering en begeleiding door het UWV, maar niet op een Wajong uitkering. Wel kan later herkeuring plaatsvinden om te zien of de situatie gewijzigd is.


- Jongeren met een handicap hebben wel recht op begeleiding richting werk, ook als er (nog) geen Wajong uitkering is toegekend. Recht op deze begeleiding moet eerder beginnen, vanaf 16 jaar. Zodat er in de laatste schooljaren en bij stage sprake is van goede begeleiding.


- De wirwar aan re-integratieregelingen moeten gestroomlijnd worden. Het UWV moet deze met een accountmanager toegankelijk maken voor werkgevers en werknemers.