Socialistische Partij

SP wil versobering wachtgeldregeling politici

20-11-2007 * In de statenvergadering van 19 november heeft de SP gepleit voor een versobering van de wachtgeldregeling voor provinciale politici. De bestaande wachtgeldregeling is rianter dan de wachtgeldregeling voor ambtenaren of de werkloosheidsuikering die voor werknemers geldt.

Bij ambtenaren en gewone werknemers worden bijverdiensten verrekend met de uitkering. Politici in Noord-Holland worden de eerste drie maanden vrijgesteld van verrekening. Dit betekent dat zij hun volledige uitkering mogen houden naast de andere inkomsten die zij hebben. De SP vindt zo'n bevoorrechting van politici nergens voor nodig en bovendien oneerlijk. Hiermee wordt het beeld van politici als zakkenvullers versterkt. Fractievoorzitter Dago Wellink: "Statenleden zijn gewone mensen en moeten daarom als gewone mensen behandeld worden."

De SP diende een amendement in om te bewerkstelligen dat verrekening van inkomsten met de uitkering vanaf de eerste dag van de uitkering plaatsvindt. Teleurstellend was het dat geen enkele andere partij ons voorstel steunde. Met gelegenheidsargumenten als "wat bedoelt u precies met verrekening" (GroenLinks) en "verrekening kan alleen plaatsvinden als iemand betaald krijgt per gewerkt uur" (CDA) werd ons amendement afgewimpeld.

Desondanks deelden de fracties van GroenLinks en Braam mee dat zij het achterliggende idee van de SP wel sympathiek vinden. De SP wacht nu met belangstelling af wanneer deze fracties een - in hun ogen - beter voorstel indienen om de bevoordeling van politici boven gewone burgers te stoppen.