Dienstenbond CNV

Nieuws

20 november 2007

Overname laat cao-overleg ABN AMRO niet onberoerd

Door: Ahmed Kansouh

Onderhandelingen schuifelen voort

Ook in de 2e cao-ronde is de hand van de nieuwe eigenaar merkbaar. Het overleg kenmerkt zich door kleine stapjes voorwaarts en een duidelijke hand-op-de-ABN AMRO knip door de Consortium-partners. Het verschil tussen de voorstellen van CNV Dienstenbond en die van ABN AMRO is nog steeds enorm groot. De derde cao-ronde is op 10 december a.s.

Het was natuurlijk te verwachten dat het Consortium zijn schaduw over de ABN AMRO cao-tafel zou werpen. Het is duidelijk dat het voor de medewerkers vooral gaat om de emoties van de erkenning en de werkzekerheid voor de toekomst. De ABN AMRO onderhandelings-delegatie is zoekend naar de mogelijkheden om tot een goede cao te komen. Over het voortzetten van de Empoyability-cao lijken we gelukkig tot afspraken te kunnen komen. Desalniettemin letten de Consortium-partners duidelijk op de uitgaven aan de cao-tafel. CNV Dienstenbond veronderstelt dat deze beheersing vooral komt van de Royal Bank of Scotland (moet nog beginnen met een Nederlands bedrijf en cao) en Santander (geconfronteerd met de restkosten in Nederland). Fortis heeft in dit geheel een duidelijk andere positie, aangezien zij al een gerenommeerde werkgever in Nederland zijn, met een goede cao en sociale afspraken met bonden.

Alhoewel wij niet rechtstreeks onderhandelen met het Consortium heeft CNV Dienstenbond het ABN AMRO cao-overleg toch aangegrepen om nog een tweetal belangrijke afspraken te maken.
Wij willen dat het Consortium voor 10 december a.s. klip-en-klaar aan ons bevestigd dat:

1. Royal Bank of Scotland in 2008 een aan ABN AMRO gelijkwaardige cao zal afsluiten met vakbonden en

2. Dat bij de a.s. harmonisaties werknemers er in het totaal pakket van nieuwe arbeids-voorwaarden niet op achteruit zullen gaan.

Een uitspraak op deze twee punten zal voor de CNV Dienstenbond cao commissie van extra waarde zijn bij het beoordelen van een resultaat, dat wij hopelijk op 10 december a.s. kunnen bereiken.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ahmed Kansouh (a.kansouh@remove-this.cnvdibo.nl) of 023-5651052.