Dienstenbond CNV

Nieuws

20 november 2007

Voorstellen nieuwe CAO voor Vaste Medewerkers

Door: Sandra Hendriks-Sneijder

Na een looptijd van twee jaar, staan de onderhandelingen voor de nieuwe CAO voor Vaste Medewerkers van Uitzendondernemingen weer op het programma. CNV Dienstenbond heeft, mede op basis van uw input, de volgende CAO-voorstellen in gedachten.

CAO-traject
Ter voorbereiding op de CAO-onderhandelingen stelt CNV Dienstenbond altijd een voorstellenbrief op met daarin de wensen en eisen van de werknemers voor de nieuwe CAO. In deze Info vindt u de belangrijkste voorstellen vermeld. Graag horen wij of u het met deze voorstellen eens bent.

Voorstellenbrief CAO 2008-2009
CNV Dienstenbond vindt een aantal onderwerpen voor de komende CAO onderhandelingen het belangrijkste, te weten:

- Loonsverhoging

- Scholing

- Plezier in werk

Loonsverhoging
Het gaat goed in de uitzendbranche en dat is mede door de inzet en het harde werk van de vaste medewerkers. En dus mag u daar wel eens iets voor terug zien in uw salaris. CNV Dienstenbond zal daarom inzetten op een loonsverhoging van 3,5% per jaar.
Verder zal ook aandacht worden gevraagd voor de hoogte van de winstuitkering en de eindejaarsuitkering. Tevens zullen wij de werkgevers, mede gezien de behoorlijke premiestijgingen, om een bijdrage aan de ziektekosten verzoeken.

De inzet is dus een aanzienlijke verbetering van uw inkomen, passend bij de winststijging die de afgelopen periode in de branche heeft plaatsgevonden. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de salarissen uit de CAO opnieuw bekeken worden om te kijken of deze nog wel op niveau zijn in vergelijking met de rest van de markt.

Scholing
Dit is en blijft een belangrijk onderwerp voor werknemers. U heeft aangegeven behoefte te hebben aan scholing die meer gericht is op uw persoonlijke ontwikkeling. Het gaat dan niet om functiegerelateerde scholing maar om bredere scholingsmogelijkheden, die u een betere positie op de arbeidsmarkt kunnen geven. Wij zetten daarom in op een uitbreiding van deze vorm van scholing en zullen de werkgevers verzoeken om hiervoor meer tijd, geld en mogelijkheden voor de werknemers vrij te maken.

Plezier in werk
Hier vallen een aantal belangrijke themas onder:
- Flexibele werktijden: Steeds meer mensen geven aan behoefte te hebben aan meer mogelijkheden om parttime te werken of om flexibele werktijden te hebben. Dit alles om de zorg voor kinderen maar bijvoorbeeld ook voor ouders of familie, of voor het volgen van een studie, te kunnen combineren met werk. In de uitzendbranche is maar weinig flexibiliteit mogelijk en dit moet veranderen vindt CNV Dienstenbond. In de huidige tijd wordt een goede combinatie van werk en privé steeds belangrijker voor werknemers en dus zou dat ook voor werkgevers moeten gelden.


- Aandacht voor werkdruk: De werkdruk is en blijft hoog in de uitzendbranche. Het verloop is groot en door de stress die dit oplevert, is er vaak geen plezier meer in het werk.

Betere salarissen en meer flexibiliteit zouden een deel van de oplossing kunnen vormen, maar
er blijft ook aandacht nodig voor deze problematiek.
- Agressie op het werk: Steeds meer intercedenten geven aan niet meer alleen op een vestiging te willen werken omdat ze zich daar niet veilig meer voelen. Bijvoorbeeld boze uitzendkrachten kunnen soms erg intimiderend overkomen. CNV Dienstenbond stelt voor om te bekijken of in de CAO een beleid zou kunnen worden opgenomen om onveilige situaties zoveel mogelijk te voorkomen.

Andere CAO onderwerpen
Het budget voor kinderopvang staat ook weer op de agenda. In 2007 is de financiering voor kinderopvang veranderd. Deze nieuwe wettelijke regeling is veelal gunstiger voor uw werkgevers dan de oude CAO regeling en dus hebben de werknemers in onze ogen recht op het restant c.q. overschot van het in de CAO opgenomen budget. Verder stelt CNV Dienstenbond voor om de CAO een looptijd van 15 maanden i.p.v. 2 jaar te geven zodat de CAO de marktontwikkeling makkelijker kan bijhouden. Tot slot wil CNV Dienstenbond samen met de werkgevers nadenken over een regeling om de gezondheid van de medewerkers door middel van sporten te stimuleren.

Reactieformulier
Graag horen wij van u of u akkoord gaat met de bovenstaande voorstellen en/of dat u nog aanvullende voorstellen en/of opmerkingen heeft. Vul daarom vóór 3 december a.s. het reactieformulier in en laat weten wat u belangrijk vindt. Het gaat om uw arbeidsvoorwaarden dus praat mee!

Vragen
Als u vragen of aanvullingen heeft, neem dan contact op met CAO-onderhandelaar Sandra Hendriks-Sneijder via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl of via 023-56501052

Lid worden?
Graag! Meer leden is goed voor de vakbond én dus ook goed voor u! CNV Dienstenbond maakt zich hard voor zijn leden. Met de bon onder aan de pagina kunt u meer informatie opvragen.