Gemeente Vlaardingen


Mogelijk bioscoop en amusementscenter aan Veerplein

20 november 2007

Het is mogelijk op duurzame en hoogwaardige wijze vijf bioscoopzalen en een amusementscenter te realiseren samen met een grand café en fitnesscenter in het voormalige V&D-pand aan het Veerplein. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek naar de vestiging van het Leisureconcept Veerplein. De onderzoekers keken onder andere naar parkeren en preventie van gokverslaving. De onderzoeksresultaten zijn onlangs aan het college van B&W voorgelegd.

Ontwerp
Ontwerp: Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn uit Rotterdam

De sluiting van het V&D-filiaal aan het Veerplein begin 2004 deed het Vlaardingse centrum geen goed: het leidde tot een stille hoek in het stadshart. De eigenaar van het pand, ING Dutch Retail Fund, vroeg daarom of de gemeente mee wilde werken aan een onderzoek naar de mogelijkheid om in het pand op de eerste en tweede verdieping vijf bioscoopzalen en een amusementscenter te realiseren, samen met een grand café en een fitnesscenter. Zon voorziening vergroot de levendigheid in de binnenstad en is een aanvulling op het aanbod in het stadshart.
Dit Leisureconcept Veerplein werd vervolgens besproken in de gemeenteraad. Nadat extra aandacht voor overlast en gokverslaving was toegezegd, ging de raadscommissie uiteindelijk in meerderheid akkoord met een onderzoek naar de haalbaarheid van het project.

Preventiemaatregelen
Om gokverslaving op tijd te signaleren, zullen voorschriften en beperkingen in de vergunning voor het amusementscenter worden opgenomen, op basis van de Speelautomatenverordening. Verder zal de gemeente afspraken maken met de exploitant over preventiemaatregelen, zoals het scholen van medewerkers in het omgaan met en voorkomen van gokverslaving en eventuele toegangsontzeggingen.

Parkeren
Ook de parkeermogelijkheden zijn onderzocht. De op loopafstand liggende parkeergarages Liesveld en Stadhuis kunnen de extra parkeerbehoefte opvangen, met als voorwaarde dat de openingstijden van die garages worden verruimd. Op deze manier neemt de parkeerdruk in de openbare ruimte niet toe.

Impuls voor werkgelegenheid en koopkracht
Het Leisureconcept Veerplein geeft een impuls aan de werkgelegenheid en de koopkracht. Het amusementscenter creëert 22 à 27 formatieplaatsen en zorgt voor indirecte werkgelegenheid, bijvoorbeeld in de schoonmaak en beveiliging. De werkgelegenheid bij de bioscoop, in de horeca en in het fitnesscenter levert naar verwachting ongeveer 46 formatieplaatsen op.
Bezoekers van het amusementscenter gaan ook elders in Vlaardingen voor extra bestedingen zorgen. Naar verwachting zorgt het amusementscenter voor extra bestedingen in de stad ter waarde van ongeveer 2 miljoen euro per jaar. Ook van de overige activiteiten in het pand is een aanzienlijke koopkrachtstimulans te verwachten.

Eyecatcher aan het Veerplein
Het huidige gebouw wordt getransformeerd naar een open en transparant gebouw. Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn uit Rotterdam heeft hier een ontwerp voor gemaakt. De bioscoop wordt een eyecatcher aan het Veerplein. Door deze verandering van het gebouw en het aanbrengen van grote glazen gevels, komt er een sfeer van openheid en gezelligheid. Dit maakt verblijven op het Veerplein aangenamer.

Gemeenteraad besluit
Het haalbaarheidsonderzoek wordt op korte termijn voorgelegd aan de gemeenteraad, die over de eventuele vestiging van het complex besluit. Als dat oordeel positief is, moeten nog diverse procedures worden doorlopen.