GroenLinks

Geef kinderbijslag aan jongeren zelf

20 november 2007

GroenLinks wil dat alle jongeren vanaf twaalf jaar maandelijks zestig euro van de kinderbijslag krijgen. Zo leren ze verantwoord om te gaan met geld. Dat voorkomt dat ze later in de financiële problemen komen. Verder wil GroenLinks de snoepautomaten op scholen vervangen door condoomautomaten.

Het jongste Kamerlid Tofik Dibi gaat vandaag in debat met minister Rouvoet over zijn begroting voor Jeugd en Gezin. Dit kabinet ziet vooral de problemen die jongeren veroorzaken. Zo wordt hen verweten dat ze teveel roken, drinken en aan seks doen. Dibi ziet jongeren eerder als zelfstandige en verantwoordelijke deelnemers aan de maatschappij. "Ik geloof niet in het devies 'grootbrengen door kleinhouden'. Ik ga liever uit van emanciperen, vertrouwen en het bieden van kansen."

Daarom stelt Dibi voor dat jongeren vanaf twaalf jaar een deel van de kinderbijslag zelf krijgen: zestig euro per maand. Dat is het gemiddelde bedrag voor zak- en kleedgeld in Nederland. Met dat geld worden jongeren deels zelf verantwoordelijk voor de kosten van hun eigen levensonderhoud. Dat is een belangrijke voorwaarde om verstandig met geld om te leren gaan: dat leer je niet uit de boekjes. Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) stelt dat ouders te laat zak- en kleedgeld geven. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die vroeg met geld moeten omgaan, later minder snel in de financiële problemen komen.

Jongeren doen eerder en vaker aan seks. GroenLinks doet geen moreel appèl op jongeren om daarmee te stoppen, maar komt liever met praktische voorstellen om daar goed mee om te leren gaan. Daarom stelt Dibi vandaag voor om op scholen de snoepautomaten te vervangen door condoomautomaten. "Dat zijn twee vliegen in één klap. Hiermee bestrijden we overgewicht en dragen we bij aan veilige seks," aldus Dibi.

Om de minister een beetje uit de kramp te halen en de jeugdcultuur te leren kennen, zal Dibi hem uitnodigen om in Amsterdam-West een maatschappelijke stage te lopen. "Zo kan Rouvoet met eigen ogen zien dat de jeugd niet zo verderfelijk is, maar barst van de betrokkenheid en creativiteit. Ik zou graag een bezoek willen brengen aan een muziekstudio waar jonge artiesten werken aan hun hiphopcarrière. Of ik wil met hem naar een zaalvoetbaltoernooi met een gemengde groep jongeren."

Tofik Dibi