Gemeente Soest

Twee varianten Ruimtelijk Plan vliegbasis

Datum: 20/11/2007

Ruimtelijk plan vliegbasis Soesterberg spitst zich toe op ruimtelijke kwaliteit

Het Ruimtelijk Plan over de herinrichting van de vliegbasis Soesterberg start met twee varianten. Bureau Alle Hosper dat in opdracht van de provincie Utrecht en de gemeenten Zeist en Soest het Ruimtelijk Plan opstelt, gaat in eerste instantie uit van twee mogelijkheden; het oorspronkelijke model van rood voor groen en een scenario waarin op de vliegbasis wordt gekozen voor natuur en recreatie in combinatie met de herstructurering van Soesterberg-Noord. Tot de laatste variant is besloten naar aanleiding van het advies van het Urban Land Institute (ULI) van afgelopen september.

Voldoende input voor plan
Voor de formulering van het Ruimtelijk Plan zijn voldoende bouwstenen. Zo zijn er de resultaten van de verschillende deelonderzoeken die eerder dit jaar zijn uitgevoerd en gepresenteerd. Ook het advies van het internationale ULI-panel wordt in het plan betrokken. Hun advies luidde: maak van de vliegbasis een nationaal (Peace)park zonder woningbouw, maar met volop recreatiemogelijkheden in aansluiting op het geplande nationaal Defensiemuseum. Ook de inbreng van verschillende belangengroepen en bewoners die in verschillende sessies hun ideeën en wensen naar voren brachten, wordt meegenomen in het plan.

Ruimtelijke kwaliteit als uitgangspunt
Het ontwerpbureau is gevraagd in de eerste proeve van het Ruimtelijk Plan twee varianten uit te werken. Eén daarvan is de oorspronkelijke gedachte voor een ontwikkeling van de vliegbasis waarin de 'rood voor groen'-gedachte centraal staat. Die houdt in dat woningbouw en bedrijvigheid op de basis in beperkte mate mogelijk moet zijn om de natuurontwikkeling te bekostigen. De andere variant is gestoeld op het advies van ULI. In deze variant wordt niet gebouwd op de basis, maar wordt voorgesteld om tegelijk met de ontwikkeling van een 'peace'park op de vliegbasis, Soesterberg-Noord zo te ontwikkelen dat het dorp meeprofiteert van de economische impuls die uitgaat van de recreatieve functie van de vliegbasis. Voor deze variant zullen aanvullende financiële middelen moeten worden gezocht.

Eerste proeve van twee varianten
Als begin 2008 de eerste proeve van beide varianten klaar is, gaan bestuurders in gesprek met Raden, Staten en Rijk om uit te komen op één realistische ontwerprichting voor het Ruimtelijk Plan. De Zeister gemeenteraad heeft zich onlangs in de raadsvergadering uitgesproken voor de ULI- variant. De Soester Raad en Provinciale Staten wachten de eerste proeve van de twee varianten af. Vast staat dat een hoogwaardige ruimtelijke kwaliteit van het gebied in samenhang met economische mogelijkheden voor Soesterberg-Noord centraal staat. Een conceptversie van het Ruimtelijk Plan moet in het voorjaar van 2008 klaar zijn. Het is de bedoeling dat kort na de zomer van 2008 Provinciale Staten en de gemeenteraden van Zeist en Soest het Ruimtelijk Plan goedkeuren. Het duurt nog zeker tot 2010 voordat de eerste schop de grond ingaat.

Vliegbasiscafé
In de periode dat het Ruimtelijk Plan wordt ontwikkeld, zal het Programmabureau Hart van de Heuvelrug met regelmaat belanghebbenden informeren over de stand van zaken. Behalve informatie in huis aan huisbladen, organiseert het Programmabureau zogenaamde Vliegbasiscafés. Zaterdag 24 november vindt het eerste café plaats. In restaurant de Soester Duinen (Soesterbergsestraat 188 in Soestduinen) is tussen half drie en kwart over vier gelegenheid om op informele wijze van gedachten te wisselen met de bestuurders van de drie partijen.

.