Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Utrecht, 13 november 2007

100 scholieren komen in actie voor kinderrechten

Jongeren uit het hele land gaan de strijd aan om een KidzWise Award

Hoe komen jongeren in actie voor kinderrechten? Op 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind, laten 100 scholieren uit het hele land het zien. Tijdens het KidzWise Event in Dierenpark Amersfoort presenteren de groepjes hun campagneplannen om kinderrechten bekend te maken bij jongeren. De tien beste plannen worden beloond met een KidzWise Award: een geldbedrag van 500 euro, bestemd voor de uitvoering van de plannen. KidzWise is een gezamenlijk project van het Kinderrechtencollectief en wordt uitgevoerd door Codename Future en de Nationale Jeugdraad.

Tijdens het KidzWise Event in Dierenpark Amersfoort presenteren de jongeren hun plannen aan een expertjury die o.a. bestaat uit vertegenwoordigers van het Kinderrechtencollectief. De jury geeft de jongeren advies en bepaalt welke tien plannen een KidzWise Award winnen. Tussen de presentaties door is er entertainment voor de scholieren. Zo kunnen zij een henna tattoo laten zetten, streetdance workshops volgen, leuke karikatuurtekeningen laten maken en zijn er spetterende optredens van de rapper Turboglad en de band Next Item. Beiden hebben speciaal voor dit project een track opgenomen die zij tijdens het event laten horen.

Sinds het begin van dit schooljaar zijn honderd scholieren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) bezig met het bedenken en uitwerken van campagneplannen om kinderrechten onder de aandacht te brengen. Codename Future ontwikkelde voor alle leerlingen lesmateriaal over kindsoldaten, kindermishandeling, kinderarbeid, jeugdstrafrecht en recht op onderwijs. De leerlingen kozen één van deze onderwerpen en bedachten hier een actieplan omheen. De twintig deelnemende scholen vaardigen hun beste campagneplan af naar het KidzWise Event.

De KidzWise Awards worden dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar bedachten de groepjes onder andere een bordspel over kinderrechten en een ringtone om geld in te zamelen voor kinderrechtenorganisaties. Een groepje bracht zelfs een paar uur in de gevangenis door om te ervaren hoe het is om opgesloten te zitten en vervolgens hun ervaringen te delen met andere jongeren.

Het KidzWise event stimuleert jongeren om aandacht te vragen voor de rechten van kinderen in Nederland of ergens anders op de wereld. KidzWise is een gezamenlijk project van het Kinderrechtencollectief en wordt uitgevoerd door Codename Future en de Nationale Jeugdraad.

Meer informatie over het project vindt u op de website www.kidzwise.nl. Voor meer informatie over de organiserende partijen verwijzen we u naar hun websites:

www.jeugdraad.nl

www.codenamefuture.nl

www.kinderrechten.nl

Noot voor redactie,