Gemeente Bergen


Persuitnodiging

Datum 14 november 2007
Plaats Nieuw Bergen

Bergen en Aijen bieden dorpsplannen aan
Inwoners gemeente Bergen werken aan dorpsontwikkelingsplannen

Dinsdag 20 november bieden Bergen en Aijen hun dorpsplan aan aan het college en de raad van de gemeente Bergen. Om 19.00 uur presenteert de werkgroep uit Bergen het dorpsplan in de Kinderkapel (bij de H. Petruskerk), Kerkstraat in Bergen. Om 20.30 uur volgt het Dorpsplan Aijen in café/ zaal 't Veerhuis, Aijen 4a in Bergen. De presentaties zijn niet openbaar.

Een dorpsontwikkelingsplan (DOP) is de agenda voor de toekomst van een kern, hierbij staat het thema leefbaarheid centraal. De gemeente krijgt zo een beeld van wat er in het dorp leeft en waar het dorp in overleg met de gemeente zich de komende 15 jaar op kan richten. Alle wensen en ideeën van de dorpsplannen worden in de voorjaarsnota 2008 aan de orde gesteld. De raad krijgt dan volledig inzicht in de opgevoerde projecten van alle dorpsplannen en kan prioriteiten voor de komende jaren stellen. Ook kan de gemeente afwegen aan welke projecten ze gaat meewerken.

Het idee van Dorpsontwikkelingsplannen is ontstaan tijdens de dorpenronde in 2005. Het thema van die dorpenronde was 'Leefbaarheid'. De dorpsraden in de gemeente Bergen hebben destijds het initiatief genomen. In de dorpen waar geen dorpsraad actief was zijn initiatiefgroepen ontstaan die het DOP verder uitwerken. De werkgroepen DOP worden ondersteund door de coördinator Leefbaarheid van de gemeente en een medewerker van Synthese. Elk dorp heeft zijn eigen aanpak bij het maken van een DOP. Uitgangspunt is echter dat alle inwoners op de een of andere manier betrokken worden en een bijdrage kunnen leveren, bijvoorbeeld via een enquête of een informatieavond.

DOP's in de gemeente Bergen
Wellerlooi is in 2005 direct aan de slag gegaan en heeft afgelopen februari al het DOP aangeboden. De kernen Bergen en Aijen bieden hun DOP dinsdag 20 november aan. In januari 2008 volgen Afferden, Siebengewald en Nieuw Bergen. In Well wordt nog hard gewerkt aan het DOP, de presentatie wordt in februari 2008 verwacht.