CycloMedia gaat uniek luchtfotoproject uitvoeren in Nederland

Waardenburg, 20 november 2007 - CycloMedia heeft na een zorgvuldige aanbestedingsprocedure de voorkeur uitgesproken om door Blom Aerofilms Ltd. een landsdekkende luchtfoto van heel Nederland te laten maken. In het voorjaar van 2008 wordt heel Nederland met een grondresolutie van 10 centimeter gevlogen. Uniforme kwaliteit wordt bevorderd door heel Nederland in één keer te vliegen.

CycloMedia heeft deze luchtfoto nodig voor het onderzoek naar het automatisch creëren van 3D modellen op basis van cyclorama's en luchtfoto's. De combinatie van een luchtfoto met cyclorama's is ideaal voor de werkprocessen van de klanten van CycloMedia. Dit geeft een compleet beeld van de omgeving vanaf de grond en uit de lucht.

Stereo10 en Ortho10

Er worden twee verschillende producten geleverd: Stereo10 en Ortho10. Ortho10 is de landsdekkende fotomozaïek, welke voornamelijk wordt gebruikt door klanten die willen kijken zonder dat ze objecten gaan karteren. Stereo10 zijn individuele beelden die na aerotriangulatie en blokvereffening klaar zijn voor gebruik in een fotogrammetrisch werkstation, bijvoorbeeld voor kaartvervaardiging, -bijhouding, stadsmodellering en uitvoering van de BAG.

Aanzienlijk goedkoper

Doordat meerdere bedrijven en instanties, zowel in de publieke als private sector, gebruik kunnen maken van dezelfde luchtfoto, gaan we deze tegen een spectaculaire prijs aanbieden. CycloMedia heeft de ambitie om de komende jaren met een grotere overlap en hogere resolutie te komen.

Onafhankelijk kwaliteitscertificaat

Ingenieursbureau Geodelta beoordeelt of de digitale luchtopnamen voldoen aan de vastgestelde specificaties van de overeenkomst tussen Blom en CycloMedia. Geodelta zal tijdens het project de processen controleren. Aan het eind wordt een onafhankelijk kwaliteitsoordeel gegeven over het product dat opgeleverd wordt.

Robert Kroon, CEO van Geodelta: "Het keurmerk geeft afnemers van de luchtfoto's en de orthofotobeelden de garantie dat de producten daadwerkelijk geschikt zijn voor hoogwaardig GIS- en karteringsgebruik. CycloMedia zet met dit initiatief een belangrijke stap naar de beschikbaarheid van een actueel landsdekkend digitaal hoge resolutie luchtfotobronbestand. Een unicum in Nederland en daarbuiten omdat niet alleen een landsdekkend 10 centimeter resolutie orthofotobestand beschikbaar komt maar ook een volledige set getrianguleerde en op het RD- en NAP-stelsel aangesloten stereobeelden van ons land. Hierdoor zijn de stereo-opnamen direct geschikt voor bijvoorbeeld het inwinnen van de BAG-geometrie en het actualiseren van de GBKN-geometrie. De CycloMedia-luchtopnamen vormen daarmee het breedst inzetbare geo-gerefereerde rasterbestand, dat ooit van Nederland gemaakt is."

Over Blom Aerofilms Ltd.

Blom Aerofilms Ltd. is marktleider in Groot-Brittannië voor het leveren van luchtfoto's, digitale geografische producten, applicaties en diensten en is een dochteronderneming van Blom ASA uit Noorwegen, een vooraanstaande Europese leverancier van geografische producten en dienstverlening. Blom Aerofilms bestaat uit 125 werknemers, gevestigd in twee kantoren in Cheddar en Milton Keynes en levert luchtfoto's, geografische producten en dienstverlening aan een verscheidenheid aan klanten, zowel nationaal als internationaal.

Blom ASA beschikt op dit moment over twaalf kantoren in tien EU landen en is met bijna 1000 werknemers wereldwijd de grootste Europese onderneming in geografische dienstverlening.

Over Geodelta

Geodelta is een in 1984 opgericht hoogwaardig technisch bureau dat advies-, controle-, onderzoeks- en ontwikkelingswerkzaamheden uitvoert op het gebied van de geodesie, fotogrammetrie en geo-informatie. De klanten van Geodelta zijn overheids- en particuliere organisaties met vraagstukken waar de kwaliteit en actualiteit van geodata een rol spelen.

Over CycloMedia

CycloMedia is marktleider in het grootschalig en systematisch in beeld brengen van de omgeving op basis van 360° panoramafoto's, zogenoemde cyclorama's. Onze visie is de wereld in 3D. CycloMedia ontwikkelt zelf haar unieke opname- en verwerkingstechnieken en brengt daarmee grote gebieden fotografisch in beeld. Met tientallen speciale opnameauto's worden miljoenen beelden gemaakt die met nauwkeurige geometrische data (locatie en oriëntatie) worden opgeslagen in een database. CycloMedia heeft heel Nederland in beeld gebracht en actualiseert de beelden jaarlijks om de betrouwbaarheid van de cyclorama's te waarborgen. Meer informatie: www.cyclomedia.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

CycloMedia Technology B.V.

Caroline Mönking - van Hasselt

Telefoon: 0418 - 55 61 00

E-mail: info@cyclomedia.nl

of

Monogram Communication Strategies (MCS) BV

Robert de Moll

Telefoon: 023 - 562 82 08

E-mail: robertdm@monogram.nl